Urednici sumnjaju da će kraći snimci sprečiti nasilje

BEOGRAD, 26. februara 2010. (Beta) - Ograničavanje prikazivanja snimaka nasilja na sportskim terenima na tri sekunde neće doprineti njegovom smanjivanju, ocenili su u petak predstavnici novinarskih udruženja i urednici više nacionalnih televizija.

Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković najavila je u četvrtak posle sednice Saveta za sprečavanje nasilja i nedoličnog ponašanja u sportu da će to telo Savetu Republičke radiodifuzne agencije (RRA) predložiti da se emitovanje snimaka nasilja navijača ograniči na najviše tri sekunde.

Predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Nadežda Gaće ocenila je da ta mera nije adekvatna i da se prethodno moraju uvesti druge mere koje će sprečiti nasilje u društvu. "Time što se ne emituje slika nasilja neće se sprečiti nasilje na sportskim terenima", kazala je ona agenciji Beta.

Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije (UNS) Nino Brajović ne veruje da će predlog Saveta rešiti problem nasilja i, kako je kazao, ne vidi "nijedan opravdan razlog da se nasilje na sportskim terenima krije ako postoji". Prema rečima direktora, glavnog i odgovornog urednika TV B92 Verana Matića, predložena mera može koristiti, ali je važno da postoje i izuzeci, odnosno da se omogući drugačiji oblik prezentacije kada je to u javnom intresu.

Pogledajte još