NE MOŽETE DA SMRŠATE? Ne konzumirajte ništa u ovo vreme

Istraživanje "Brigham and Women" bolnice u Bostonu pokazalo da je da vreme konzumiranja obroka utiče na našu težinu u zavisnosti od toga kada ustajemo i ležemo, a ne od doba dana.

Naučnici su analizirali podatke 110 odraslih ljudi starosti između 18 i 22 godina kako bi zabeležili cirkadijalno ponašanje ispitanika u okviru sprovođenja njihovih dnevnih rutina.

Ispitanici su svaki dan putem specijalne aplikacije beležili svoje rutine, a sastav njihovog organizma (količina tečnosti, masnoće itd.) i vreme oslobađanja melatonina (koji inicira san) utvrđivani su laboratorijskim putem.

Reuzultati su pokazali da je nakon večere najvažnije sačekati nekoliko sati pre odlaska u krevet kako bi organizam imao dovoljno vremena da svari obrok.

Učesnici sa najvećim procentom telesne težine konzumirali su najveći broj kalorija kratko pred spavanje, kada je nivo melatonina u njihovoj krvi bio visok.

S druge strane, ispitanici sa najmanjim procentom telesne masti odlazili su u krevet nekoliko sati nakon pojedenog obroka.

Cirkadijalni ritam koji utiče na naš organizam razlikuje se od osobe do osobe, što zbog rada u smenama, što zbog prirodne preferencije ka ranom ustajanju ili kasnom oslasku u krevet.

- Ova istraživanja ukazuju na to da je vreme konzumiranja kalorija u osnosu na naš biološki ritam važnije od doba dana kada konzumiramo obroke - rekao je vodeći autor studije Endru Mekhil.

Izvor: Super žena
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još