Izvođenje dokaza protiv Karadžića 3. marta

HAG, 26. februara 2010. (Beta) - Pretresno veće Haškog tribunala odbilo je u petak uveče zahtev optuženog Radovana Karadžića za odlaganje nastavka suđenja do 17. juna, odlučivši da izvođenje dokaza počne 3. marta, odmah posle Karadžićeve uvodne reči.

Bivši predsednik Republike Srpske, optužen za genocid nad nesrbima u BiH, uvodnu reč odbrane bi trebalo da održi 1. i 2. marta. Karadžić je ranije dva puta bio nagovestio da će, po odluci sudskog veća, to i učiniti, ali je ove nedelje zatražio da izvođenje dokaza na procesu ne počne do 17. juna, kako bi mogao da pregleda stotine hiljada stranica dokumenata koje mu je obelodanilo tužilaštvo.

Zahtev za odlaganje početka izvođenja dokaza za više od tri i po meseca, Karadžić je zasnovao na odluci kojom je predsednik Tribunala Patrik Robinson odobrio dodatan novac za finansiranje odbrane tokom pauze u suđenju koje je počelo 26. oktobra prošle godine.

Pretresno veće sudije O Gon Kvona ocenilo je, međutim, da odluka o nadoknadi troškova odbrani istovremeno ne znači i da Karadžiću valja odobriti dodatno vreme za pripremu. Veće je podsetilo i da je pretprocesni sudija Ijan Bonomi (Iain Bonomy) još u avgustu 2009. zaključio da je predment spreman za suđenje.

Pogledajte još