Dan nacionalnog jedinstva i oružanih snaga Italije obeležen u Beogradu

0

Dana 4. novembra, 99 godina nakon završetka Prvog svetskog rata, Italija slavi Dan nacionalnog jedinstva i Dan oružanih snaga. Tom prilikom je u Beogradu u petak 3. novembra, u 10 časova, održana komemoracija na Italijanskom vojnom groblju koje se nalazi u sklopu Novog groblja, gde počivaju 1.063 italijanska vojnika koji su izgubili život u Prvom svetskom ratu.

Ambasador Italije Đuzepe Manco i vojni ataše pukovnik Paolo Sfara, položili su vence na veliki oltar zajedno sa predstavnicima srpskih nadležnih organa i predstavnicima prijateljskih i savezničkih zemalja. Oni su takođe odali poštu i srpskim palim borcima kod Spomenika braniocima Beograda.

Ceremoniji su prisustvovali i učenici dvojezičnog srpsko-italijanskog odeljenja Treće beogradske gimnazije u pratnji njihove profesorke italijanskog jezika Silvane Abanjale. Program komemoracije završen je u večernjim satima prijemom u Ambasadi Italije.

Cilj ovog važnog dana je da se oda počast palim borcima ali i podseti na svakodnevno zalaganje žena i muškaraca u uniformi koji služe u Italiji i u inostranstvu zarad garantovanja mira i sigurnosti u najtežim oblastima u svetu, rame uz rame sa kolegama koji pripadaju prijateljskim i savezničkim nacijama, kao što je recimo Liban gde italijanski i srpski vojnici zajedno rade u okviru misije Ujedinjenih nacija UNIFIL.

Foto: Goran Zlatković

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.