KLJUČNI PODACI: 5 razloga zašto se brzo izgubljeni kilogrami još brže vraćaju

Postoje razni mogući razlozi – pogledajte da li se nalazite u nekom od njih i da li možete, shodno tome, da nešto promenite kako se ti dosadni masni kilogrami sledeći put ne bi vratili.

Gledamo na dijetu kao na rešenje

Sam koncept dijete je za mnoge ljude problematičan – i to ne u smislu da je teško otići na dijetu i izdržati do kraja. Problem je u tome što je naš mozak tako podešen da preferira "instant" zadovoljstva i rešenja. Zato tražimo dijete koje obećavaju čuda za što kraće vreme tako što jedemo samo jednu stvar ili skroz izbacimo celu kategoriju namirnica. Neke od njih zaista i mogu da rezultiraju izuzetnim gubljenjem kilograma za nekoliko nedelja. Ali, nijedna od njih vam neće promeniti ono što je dovela do toga da prvobitno nabacite kilograme: navike u ishrani i metabolizam. Najbolje rešenje za to je da pravite promene koje možete da održite na duže staze – smanjite unos hrane i jedite hranu koja ima manje nepotrebnih kalorija.

Cilj izražen u kilogramima

Kilogrami su samo brojka, na papiru, na vagi ili u glavi. Zato je gledanje na određenu kilažu kao na cilj pogrešno. Jer, kada stignete do cilja, dijeta je gotova i eto, možete da se vratite svojim prethodnim navikama. Bolna istina je da će trud i samokontrola morati da se nastave ako želite da ostanete ispod te crte. Bolji rezultat možete da dobijete i održite ako postavite ciljeve koji su u potpunosti do vas: npr. da vežbate određeni broj puta nedeljno ili da zacrtate sebi količinu povrća koju ćete pojesti svaki dan. Potrudite se i da shvatite da li vas nešto tera na prejedanje – najčešći uzročnik je stres ili umor izazvan nedovoljnim snom. Ako je to slučaj, promenite te navike i već ste na dobrom putu.

Pogrešni povodi

Komplimenti na temu toga kako ste smršali i zadovoljstvo zbog ulaska u uže pantalone će vas dovesti donekle, ali kao motivacija će veoma brzo izgubiti snagu. A ako čekate motivaciju da smršate, može se lako desiti da zapadnete u stare navike, makar dok vas ne pogodi neki zdravstveni problem. Akcija je ono što stvara motivaciju, a ne obrnuto. Ukratko, nemojte ići na dijetu da biste dobro izgledali u bikiniju, nego promenite navike u ishrani da biste bili zdraviji na duže staze, i biće vam lakše da to i ostvarite i održite.

Manjak prateće fizičke aktivnosti

Suočimo se s činjenicom da veći deo života provedemo u nekoj kombinaciji sedenja i ležanja, uglavnom ispred ekrana. Eksperti već godinama suše usta ponavljajući da takav stil života vodi do većeg rizika za srčana oboljenja i svakave druge neprijatnosti. Štaviše, istraživanja ukazuju na to da ljudi koji imaju intenzivan trening jednom ili dvaput nedeljno a ostatak vremena provode sedeći i ležeći imaju isti rizik od oboljenja kao oni koji samo sede ili leže. Zaključak se sam nameće – dijeta nije rešenje, čak ni promena načina isrhane na duge staze vam neće biti od presudne pomoći ako se uz to i malo fizički ne aktivirate. Prošetajte nekoliko minuta na svakih sat, potrčite svaki dan ili idite u teretanu tri puta nedeljno, ali se trudite da to bude redovno.

Preskočen doručak

Jutarnji obrok je najvažniji za telo i za mozak. Istina, ako ga zamenite kafom imaćete više vremena da stignete na posao ili odbacite decu u vrtić na vreme, ali se izlažete riziku da posle imate napade gladi i umanjenu sposobnost rasuđivanja. Statistika koju je objavio američki National Weight Control Registry (NWCR), na osnovu 20 godina podataka o ljudima na dijeti, pokazuje da je 78% onih koji su održali manju težinu jelo doručak svaki dan. Mislite o tome sledećeg jutra kada razmatrate da li da samo popijete kafu ili da uzmete i nešto konkretnije.

Izvor: Prva
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još