TRUDNOĆA NIJE PREPREKA ZA SEKS: Kako i kada bi trebalo da ga praktikujete!

Bilo da ste u trudnoći potpuno nezainteresovani za seks, ili se osećati seksepilnije nego ikad, većina žena smatra da trudnoća menja njihove seksualne živote, i to na neočekivane načine.

Kada je reč o seksualnoj želji, mnogi parovi doživljavaju uspone i padove tokom devet meseci.

Zato smo rešili da otkrijemo kako trudnoća deluje na vaše telo, na sam libido, ali i odnos sa partnerom.

Prvo tromesečje

Mnoge, ali ne i sve trudnice osećaju pad libida tokom prvog tromesečja. U ovom periodu se možete osećati previše iscrpljeno da biste razmišljali o seksu, a bolne grudi mogu takođe negativno da utiču na vašu želju za dodirom. Ako niste raspoloženi, to je sasvim opravdano. Jedna studija je pokazala da čak 54 odsto trudnica ima smanjenu seksualnu želju u prvom timesečju. Ne brinite, interesovanje će vam se vratiti već za nekoliko nedelja.

Drugo tromesečje

Za mnoge žene ovo je zlatno doba trudnoće, posebno kada je reč o seksu. Umor i mučnina su se smanjili, a vremenom ćete se ponovo osećati seksi. Što se tiće vaših fizičkih promena trba da znate da vaš klitoris i vagina postaju izduženiji, zbog povećanog volumena krvi, što može poboljšati užitak. Mnoge žene postaju orgazmične, te doživljavaju višestruke orgazme u ovom periodu. Budite svesni da vaš partner može osetiti neku vrstu nelagodnosti, plašeći se da ne povredi bebu tokom seksualne aktivnost.

Treće tromesečje

Kako se bliže kraju trećeg tromsečja, mnogi parovi doživljavaju pad seksualne aktivnosti. Prosto rečeno, veličina stomaka trudnice može otežati vođenje ljubavi, osim u nekoliko "kreativnih" poza. Čak uprkos tome, mnogi parovi nastavljaju da uživaju u seksu, sve do samog porođaja.

Može li seks u poodmakloj trudnoći da izazove prevremeni porođaj?

Nedavna studija Američkog koledža za akušerstvo i ginekologiju je pokazala da odnos nakon 29 nedelja ne povećava rizik prevremenog porođaja, u slučajevima kada je trudnoća normalna.

Izvor: Super žena
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još