Plavi voz prvo na filmskom marketu u Kanu

0

BEOGRAD, 6. maja 2010. (Beta) – Igrani film Janka Baljka "Plavi voz" čija je radnja smeštena u vreme smrti predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, imaće prvo prikazivanje 19. maja, na filmskom marketu Kanskog festivala, saopštila je u četvrtak producentska kuća "Ideja".

BEOGRAD, 6. maja 2010. (Beta) – Igrani film Janka Baljka „Plavi voz“ čija je radnja smeštena u vreme smrti predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, imaće prvo prikazivanje 19. maja, na filmskom marketu Kanskog festivala, saopštila je u četvrtak producentska kuća „Ideja“.

Potom će 25. maja uslediti, kako se navodi, „specijalna projekcija“ u Beogradu, na otvorenom prostoru ispred Muzeja istorije Jugoslavije, gde se nalazi Titov grob. Prikazivanje u Beogradu, u sklopu petodnevne manifestacije „ORA 2010“, do sada je najavljivano kao premijerno.

Baljkov film govori o generaciji maturanata iz 1980. godine – učenika elektrotehničke škole „Nikola Tesla“, koju Titova smrt zadesi u trenutku izbora za školsku mis. Kako se navodi u saopštenju „Ideje“, „Plavi voz“ je „generacijski film“ i „netipičan tinejdžerski film sa specifičnom političkom pozadinom“, pošto se „radnja dešava onih sedam dana u vreme žalosti zbog Titove smrti kada je u Beogradu i drugim gradovima nekadašnje Jugoslavije bilo nepristojno biti srećan a naročito uvredljivo biti zaljubljen na način kako su zaljubljeni glavni junaci filma.“

U ulogama učenika su Sanja Popović, Ljubomir Bulajić, Aleksandar Radojičić, Aleksandra Tomić i Suzana Lukić, direktorku škole igra Lena Bogdanović, profesora marksizma Nebojša Milovanović, a policijskog pukovnika Goran Sultanović.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.