Građevinska mafija podmeće požare

BON, 01. avgust 2007. (FoNet) - Sumnja se da brojne požare koji izbijaju širom Evrope podmeće građevinska mafija kako bi na zgarištima lakše došla do građevinskih dozvola, prenosi Dojče vele.

Sumnja se da su brojni požari širom Evrope podmetnuti, posebno u Italiji i Španiji i da iza tih požara, kada je reč o Italiji, stoji mafija.

Na spaljenom terenu se lakše dolazi do građevinskih dozvola i zato Svetska organizacija za zaštitu okoline (WWF) zatražila da se na nivou Evropske unije donese zakon kojim se zabranjuje izdavanje građevinskih dozvola na područjima na kojima su izgorele šume.

"Tek što izgori neka šuma, odjednom se pojavi mnoštvo zainteresovanih kupaca za teren koji inače nikad ne bi mogli kupiti da je na njemu zasađena šuma", izjavila je Nina Grejšhamer iz WWF.

Ona je naglasila da se u mediteranskim zemljama spaljena zemljišta pretvaraju u agrarne ili građevinske površine, umesto da se ponovno zasade šumom i dodaje da se sve to čini uz podršku lokalnih političara.

"Zabrana izgradnje na spaljenom zemljištu, doneta na nivou EU, oduzela bi građevinskoj mafiji prostor za mahinacije, čime bi se spasilo na hiljade hektara šuma", tvrde iz WWF.

Pogledajte još