Žene gori šefovi nego muškarci

Prema statističkim podacima, 23 odsto izvršnih direktora u kompanijama i 50 odsto svih menadžera u Sjedinjenim Američkim Državama su žene. Dok se u američkim bioskopima prikazivao film "Đavo nosi Pradu", u kome je Meril Strip tumačila ulogu šefice - "veštice", psiholozima i sociolozima nametalo se provokativno pitanje savremenog doba: da li su žene gori šefovi od muškaraca?

Među filmskim zloćama, lik koji tumači Meril Strip je bio u samom vrhu. To je šefica koju obožavate da mrzite! Kao što je bila i uloga Sigurni Viver u filmu "Zaposlena devojka".

Možda je reč samo o pretvaranju ali većina žena je u brojnim anketama, kako piše časopis Women's Health, izjavila da bi radije trpela zlog šefa muškarca nego šeficu-vešticu. Prema istraživanju koje je sprovela televizijska mreža “Lajftajm”, od četiri anketirane žene, tri bi radije radile za šefa muškarca!

Zašto?

"Žene su često strožije prema ženama zato što se uvek očekuje da intuitivno polazi od toga da je ona jedna od nas, da će nam biti drugarica, a to ne ide tako...Žene - menadžeri suočene su sa nekom vrstom zamke", tvrdi Džeri Lejborn, menadžerka koja rukovodi sa 250 zaposlenih u firmi "Oksidžen medija".

Po njenim rečima, žene su vaspitane da budu "dobre devojke, da ne talasaju previše".

"U stvarnom životu, međutim, biznis se ne razvija tako što udovoljavate svima. Ponekad, kada smo direktne, doživljavaju nas negativno, da ne upotrebim ružniju reč. A to nije u redu", zaključuje gospođa Lejborn.

To posebno važi ako znamo da šefovi muškarci mogu da budu podjednako veliki kancelarijski tirani.

Meril Strip je u vreme prikazivanja filma naglasila da su joj uzori za lik Mirande Prisli u filimu “Đavo nosi Pradu”, bili mahom - muškarci...

(FoNet)
NJUJORK , 17. avgust 2010.

Pogledajte još