Fond za odbranu evra i ekonomska vlada

0

BRISEL, 17. decembra 2010. (Beta) – Vođe Evropske unije (EU) su se u Briselu dogovorile o stvaranju fonda za odbranu stabilnosti evra, u slučaju da neka od zemalja "evrozone" dođe u teškoće, kao i o ujednačavanju budžetsko-finansijskih politika s ciljem da se dugoročno stabilizuje privreda EU.

BRISEL, 17. decembra 2010. (Beta) – Vođe Evropske unije (EU) su se u Briselu dogovorile o stvaranju fonda za odbranu stabilnosti evra, u slučaju da neka od zemalja „evrozone“ dođe u teškoće, kao i o ujednačavanju budžetsko-finansijskih politika s ciljem da se dugoročno stabilizuje privreda EU.

Reč je o stvaranju „Evropskog mehanizam za stabilnost“ cele zone evra i „ekonomske vlade“, kako je zaključeno na dvodnevnom zasedanju šefova država i vlada Evropske unije.

Oni su se dogovorili da tome daju i pravnu osnovu i dopune temeljni akt EU-Ugovor iz Lisabona, da bi to moglo da se sprovede.

„Mi smo tokom krize odlučili da očuvamo finansijsku stabilnost i podstaknemo ponovni trajan rast-nastavićemo da na tome delamo i Evropska unija i zona evra će iz krize izrasti ojačana“, stoji u zaključku susreta na vrhu evropske dvadesetsedmorice.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.