Kovčeg Lija Harvija Osvalda za 87.000 dolara

LOS ANĐELES, 18. decembra 2010. (Beta-AFP) - Kovčeg u kojem se nalazilo telo Lija Harvija Osvalda, ubice američkog predsednika Džona Kenedija, prodat je za 87.468 dolara na internet aukciji u Kaliforniji.

Aukcijska kuća Nejt D. Sanders nije želela da otkrije identitet kupca kovčega. Kovčeg od drveta bora nalazio se 18 godina pod zemljom, dok 1981. nije iskopan kako bi se proverile glasine da je u njemu umesto Lija Harvija Osvalda sahranjen sovjetski špijun. Ostaci, koje su identifikovani kao telo ubice 35. predsednika SAD, premešteno je u drugi kovčeg, a potom ponovo sahranjeno. Aukcijska kuća navela je da je kovčeg, koji se prvi put našao na tržištu, na više mesta oštećen vlagom.

Prema podacima sajta Dalas njuza, kovčeg je pripadao izvesnom Alenu Baumgardneru, koji je učestvovao u ekshumaciji i sačuvao kovčeg u skladištu jedne pogrebne firme, čiji je vlasnik postao nekoliko godina kasnije. Li Harvi Osvald optužen je za ubistvo Džona Kenedija u Dalasu 22. novembra 1963, a dva dana kasnije Osvalda je ubio Džek Rubi. Više komisija zaduženih za istragu ubistva potvrdilo je da je Osvald pucao na Kenedija, uprkos teorijama zavere o postojanju drugih ubica.

Pogledajte još