Rumunija ne prihvata nove obaveze za Šengensku zonu

BUKUREŠT, 18.decembra 2010.(Beta) - Predsednik Rumunije Trajan Basesku izjavio je u Briselu da Rumunija ne prihvata nove obaveze za pristup "Šengenskoj zoni" i da ne želi da bude "kolateralna žrtva" u vreme kada Evropskoj uniji ne ide dobro, prenosi u subotu agencija Mediafax.

Na skupu Evropskog saveta (samitu EU) u Briselu (16. i 17. decembra) Basesku je upozorio da Rumunija - osim obaveza predviđenih u Sporazumu o pridruživanju Evropskoj uniji - ne prihvata dodatne obaveze za ulazak u "Šengensku zonu" prometa putnika i robe bez granične kontrole.

Dodao je da Mehanizam o saradnji i nadgledanju u oblasti pravosuđa i borbe protiv kurupcije nije deo tog Sporazuma, već su o tome odlučile Evropska unija i Rumunija, a nije bio ratifikovan ni u rumunskom parlamentu, niti u parlamentima drugih zemalja EU.

Na osnovu izveštaja o tom mehanizmu, u kojem se navodi da Rumunija nije postigla dovoljan napredak u suzbijanju korupcije, traži se da se odloži pridruživanje Rumunije slobodnoj "Šengenskoj zoni", predviđeno za mart 2011. godine.

Pogledajte još