Potpisan ugovor o izgradnji kompleksa Car Konstantin

NIŠ, 25. decembra 2010. (Beta) - Partrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej i gradonačelnik Niša Miloš Simonović potpisali su u subotu u Nišu ugovor o izgradnji kompleksa "Car Konstantin" na brdu Vinik kod Niša, gde će biti podignut krst visok 80 metara.

Radovi na izgradnji kompleksa počeće početkom naredne godine i biće završeni do 2013. godine i obeležavanja 1.700 godina Konstantinovog Milanskog edikta, zakonskog akta kojim je proglašena verska ravnopravnost i prestao progon hrišćana.

Patrijarh Irinej je rekao da obležavanje jubileja 17 vekova od donošenja Milanskog edikta cara Konstantina, inače rođenog u Nišu, ima veliki značaj za čitavu Srbiju i da će promeniti njen imidž u svetu. On je kazao da ta proslava obavezuje Srbiju da bude pripremljena jer će, kako je rekao, to biti skup "svetskih imena svih hrišćanskih zemalja i predstavnika svih priznatih hrišćanskih zajednica".

Kompleks posvećen Konstantinu Velikom prostiraće se na 13 hektara i u njemu će biti izgrađeni hotel, muzej posvećen caru, amfiteatar, biskopska sala, medijski centar i suvenirnica. Sredstva za izgradnju kompleksa biće prikupljena od donatora.

Krst na brdu Vinik, koje se nalazi na severu Niša na nadmorskoj visini od 400 metara, biće visok 80 metara, raspona 40 metara, i vidljiv iz svih delova grada, a biće od metalne konstrukcije sa ugrađenim liftom i dve platforme.

Pogledajte još