Posle tri meseca od sutra ponovo borba za bodove u Superligi

BEOGRAD, 4. marta 2011. (Beta) - Posle tri meseca zimske pauze srpski fudbalski Superligaši sutra će nastaviti borbu za bodove, u kojoj će aktuelni prvak Partizan pokušati da dođe do četvrte uzastopne titule, a Crvena zvezda sa novim trenerom Robertom Prosinečkim da vrati trofej na "Marakanu".

Prolećni deo takmičenja trebalo je da počne prošlog vikenda, ali je Zajednica Super lige odlučila da za nedelju dana odloži početak zbog loših vremenskih uslova. U prvom delu prelaznog roka Partizan nije bio previše aktivan, a zatim je za samo nekoliko dana ostao bez dvojice možda i najvažnijih igrača, Kleversona Kordove Klea i Almamija Moreire. Njihovim stopama nešto kasnije krenuo je i Pjer Boja. Klub iz Humske vratio je Zvonimira Vukića i angažovao dvojicu igrača iz Gane Prinsa Tejga i Dominika Adiju. Crno-beli imaju pet bodova više od drugoplasirane Crvene zvezde, a u subotu gostuju kod Inđije, koja se bori za opstanak u elitnom društvu.

Partizanov večiti rival Crvena zvezda, čini se, najveće pojačanje dobio je na klupi, gde je Aleksandra Kristića zamenio Robert Prosinečki, igračka legenda crveno-belih. Zvezda je dovela Brazilca Evandra, Kolumbijca Kristijana Borhu i mladog štopera Uroša Ćosića. Klub su napustili Slavoljub Đorđević, Miloš Trifunović i Nikola Ignjatijević. Crveno-beli će sutra na svom stadionu dočekati Smederevo, ekipu koja im je u prvom delu šampionata "uzela" bod i nalazi se na osmom mestu na tabeli.

Pored beogradskih "večitih" rivala borbu za mesto u vrhu vodiće i Vojvodina, koja je tokom zimskog prelaznog roka ostala bez Marija Đurovskog. U ekipi neće moći da računaju ni na mladog reprezentativca Gorana Smiljanića, koji je prvo suspendovan zbog korišćenja marihuane, a potom je fizički napao policajca ispred jednog noćnog kluba. Vojvodina sutra gostuje kod ekipe Jagodine. Novosađani su treći na tabeli sa tri boda manje od Zvezde, a Jagodina sa 20 bodova zauzima osmo mesto.

Epitet najprijatnijeg iznenađenja u prvom delu šampionata poneo je beogradski Rad koji je cetvrti na tabeli. "Građevinari" su u ovom prelaznom roku ostali bez najboljeg igrača sredine terena Miloša Dimitrijevića koji je otišao u italijanski Kjevo, kao i štopera Đorđa Čotre, novog člana poljske Polonije. Rad će sutra gostovati kod gradskog rivala i poslednjeplasirane ekipe na tabeli Čukaričkog.

Dobre rezultate u prvom delu šampionata ostvarila je i ekipa Slobode Sevojno, koja je u prelaznom roku angažovala nekoliko internacionalaca, među kojima je najpoznatniji Kinez Dong Fangžuo koji je ranije bio član Mancester junajteda.

Užičani, petoplasirani tim na tabeli, će sutra dočekati kulski Hajduk, koji se bori za opstanak u Super ligi. Pored Hajduka, Inđije i Čukaričkog, teška borba za očuvanje superligaškog statusa očekuje i ekipe Metalca, čačanskog Borca i BSK-a iz Borče.

Uprava Inđije je u januaru raskinula saradnju sa Sašom Nikolićem i na njegovo mesto dovela dojučerašnjeg igrača i kapitena Zorana Jankovića.

Čačanski Borac će prve bodove u prolećnom delu prvenstva pokušati da osvoji u Ivanjici protiv Javora, tima koji jesen završio u "zlatnoj" sredini, na sedmom mestu.

Šestoplasirani Subotički Spartak, koji ima šanse za novi izlazak u Evropu, sutra će gostovati kod BSK-a iz Borče, dok će Metalac imati težak zadatak da na svom terenu ostvari dobar rezultat protiv OFK Beograda.

Sve utakmice 16. kola Super lige igraju se sutra. Mečevi Inđija -Partizan i Jagodina - Vojvodina počinju od 13 sati, a sat vremena kasnije počinje još pet utakmica. Od 18 sati igraju Crvena zvezda -Smederevo.

Pogledajte još