Prvi restoran ruske kuhinje u Beogradu

0

Beogradu je do pre nekoliko meseci nedostajao restoran autentične ruske kuhinje. Srećom, to je ispravljeno krajem prošle godine, kada je na Dedinju otvorio vrata restoran simboličnog naziva  “Ekatarina II”.

Beogradu je do pre nekoliko meseci nedostajao restoran autentične ruske kuhinje. Srećom, to je ispravljeno, kada je na Dedinju otvorio  vrata restoran simboličnog naziva  “Ekatarina II”.

Restoran je smešten u objektu salona „Bošnjački“, koji je i opremio jedan deo  restorana, namenjen nepušačima. U tom delu se ne konzumira hrana. Sala za ručavanje se nalazi na spratu i sastoji se iz tri spojena dela.

Na meniju se nalazi oko 30 jela stare ruske kuhinje kao što su: peljmeni, pirogi, šašljik, sči, boršč, pozarski kotleti, poljubac Kneza Orlova, blinji, Šaljapinkov ključ..

Nezaobilazna je votka, originalni ruski čajevi, kao i žbitenj (suvo, crno vino kuvano sa medom, limunom i začinima).

Za one koji ne odstupaju mnogo od svojih gastronomskih izbora, pripremaju i standardne specijalitet nacionalne i internacionalne kuhinje.

Cene: glavna jela od 380 do 900 dinara, a buteljke vina možete naći i za manje od 1000 dinara.

Da ugođaj bude potpun  subotom možete uživati u ruskim pesmama u interpretaciji
Dragana Milojevica,  koji je član čuvenog ansambla „Daniluške“.

Aleksandar Dima je sa svog dvogodišnjeg putovanja po Rusiji ostavio recept za ŠAŠLJIK, 1861 godine.Teofil Gotje je obožavao PELJMENE, piroge i kulebjaku.Veliki Puškin je kao neprevaziđeno jelo izdvajao KČUK, ali i CAHANI, jela od jagnjetine. Ljermontov je uživao u buzenjini, svinjskom mesu kuvanom u mirisnom senu i okroski, mesnatoj čorbi sa ledom.

Najveći svetski kuvari poput Eskofijea isticali su rusku čorbu BORŠČ kao vrhunski ukusnu.Druge čorbe poput SCIJA, DONSKE UHE i ČORBE OD KEČIGE su bile redovno na meniju Tolstoja.
 
 Veliki operski bard Šaljapin je, ulazeći u restoran znao da kaže da je pesma melem za srce, a dobra hrana za dušu.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.