Služen parastos ubijenim Srbima u Prištini

PRIŠTINA, 17. marta 2011. (Beta) - Parastos žrtvama martovskog nasilja nad kosovskim Srbima služen je u četvrtak u hramu Svetog Nikole u Prištini.

Parastos je služio episkop raško-prizrenski i kosovskometohijski Teodosije.

"Skupili smo se da se pomolimo za našu braću koja su nevino stradala u martovskom pogromu 2004. godine ovde na Kosovu i Metohiji, i ne samo u martu 2004. Mi smo se ovoga puta setili i svih onih postradalih u ratu 1998. i 1999. godine i u svim posleratnim vremenima, kada su ljudi progonjeni sa ovih prostora, ubijani, mučeni, spaljivani samo zato što su Srbi i što su pravoslavne vere", rekao je vladika.

Prema njegovim rečima, rane martovskog pogroma još su sveže i nezaceljene.
 
"Zato se mi molimo za duše postradalih, a isto tako se opominjemo toga vremena kada su naši hramovi i naši manastiri goreli u plamenu, domovi srpskih porodica takođe. Tada su nevine žrtve prinete ovde na oltar Bogu", rekao je episkop Teodosije.

Srbi su, prema njegovim rečima, i pored svih nevolja i stradanja imali dovoljno snage da opstanu na Kosovu. Vladika Teodosije je dodao da ima i onih koji su "skupili snage da se vrate na ove prostore i da ponovo započnu svoj život ovde gde su rođeni i gde su proveli najveći deo života".

Parastosu je prisustvovalo više desetina Srba iz Prištine i srpskih sela u centralnom Kosovu, kao i predstavnici američke ambasade u Prištini, EU i OEBS-a.

Pogledajte još