Vlada mora da se dokaže na evro integracijama

BEOGRAD, 21. marta 2011. (Beta) - Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Djelić izjavio je u ponedeljak da Vlada Srbije posle rekonstrukcije mora da se dokaže na evropskim integracijama, kao prvom zadatku.

Djelić je za RTS rekao da do juna moraju biti sprovedene reforme i usvojiti zakoni kojima će pored ostalog biti rešena pitanja restitucije i poslaničkih mandata, kako bi Srbija na vreme ispunila uslove za dobijanje statusa kandidata.

"Prolazno vreme je dobro, ali ono što je pred nama može se reći da je još teže", rekao je Djelić komentarišući obaveze koje Vlada Srbije treba da ispuni u nastavku procesa pridruživanja Evropskoj uniji.

Djelić je rekao da su u nastavku evropskih integracija, u zavisnosti od kvaliteta i količine reformi koje će sprovesti Srbija, moguća tri scenarija, od kojih bi najbolji bio da Srbija dobije status kandidata i datum za početak pregovora.

Podsetivši da je ispunjenje obaveza prema Haškom tribunalu jedan od uslova za dalji proces pridruživanja EU, Djelić je dodao da bi Srbiji mogla dobiti samo status bez datuma za početak pregovora, ili kao u slučaju Albanije, spisak reformi koje mora ispuniti da bi dobila status.

Pogledajte još