Uvalin: Još ne znam razlog za otkaz

BEOGRAD, 21. marta 2011. (Beta) - Bivši trener košarkaškog kluba Crvena zvezda Mihailo Uvalin rekao je u ponedeljak da ne zna zbog čega je dobio otkaz i dodao da je podneo pravne korake zbog raskida saradnje.

"Želim da govorim samo o sebi, o košarci i Crvenoj zvezdi, a ne da se bavim politikom i prepucavanjima. Još nisam dobio obrazloženje zašto više nisam trener. Generalni menadžer kluba Mirko Pavlović je u petak došao na trening i posle 10 sekundi razgovora rekao je da ne možemo da nastavimo saradnju", rekao je Uvalin na konferenciji za novinare u Beogradu.

Uvalin je rekao da informacija koja je stigla u agenciju Beobasket, koja njega zastupa, nema nikakvu težinu i da je preuzeo pravne korake po tom pitanju.

"Ne postoji realan razlog, to je odluka jednog čoveka koji nije imao argumente. U Beobasket je stiglo obaveštenje da Zvezda jednostrano raskida ugovor usled teže povrede ugovornih obaveza. Ja sam 100 odsto čist, ispunjavao sam svoje obaveze. Taj papir nema težinu, preduzeo sam pravne korake jer želim sebe da obezbedim na pravi način", dodao je on.

Uvalin je tokom 90-minutnog obraćanja novinarima hronološki opisao njegove obaveze od potpisivanja ugovora, zatim od utakmice do utakmice u Jadranskoj ligi, pa do otkaza, koji je dobio pre dva dana.

"Znao sam gde dolazim i znao sam da moram da se uhvatim u koštac sa problemima. Cilj je bio da izborimo opstanak u Jadranskoj ligi i to smo ispunili. Po ubrzanom postupku smo dovodili igrače, budžet je bio mali. Tim je solidno izgledao, ali nije bio kvalitetan. Ne bežim od toga da sam imao loših procena, ali sa mladim igračima je mnogo teže", rekao je on.

"Pavlović mi je rekao da ćemo sa po dve pobede nad Širokim i Krkom uspeti da izborimo opstanak, ali videli ste kako se sve na kraju završilo. Bili smo u problemu da dobijemo bilo koju utakmicu, 90 odsto igrača je došlo u klub apsolutno nespremno. Na početku smo imali težak raspored, nismo bili konkurentni i naše utakmice nisu bile zanimljive. Na meču protiv Budućnosti neki su igrali samo za sebe, a trener tog tima iz kolegijalnosti nije hteo da nas pobedi sa 50 razlike", dodao je Uvalin.

Bivši trener Zvezde rekao je da je na svoju inicijativu želeo da vrati u klub Vuka Radivojevića, ali "da je delovalo kao da klub ne želi taj ugovor".

"Pavlović je posle mesec dana kod (potpredsednika kluba Kloda) Kolara tražio moju smenu jer se ne uklapam u tim, ali nakon toga našli su zajedničko rešenje da dovedemo pojačanja. Stigao je Rikardo Marš, koji je unapred kao garanciju tražio dve plate. Dragan Ristić je iz svoje torbe izvadio novac i platio, što je za mene bilo šokantno", dodao je on.

Uvalin je rekao da su se svi u klubu posle pobede Zvezde nad Cibonom zapali u euforiju i da su se osećali "kao da su osvojili Svetsko prvenstvo".

"Posle toga izgubili smo prijateljsku utakmicu sa Radničkim, a Pavlović mi je tada rekao 'Gospodo vi radite svoj posao, a ja ću svoj pa ćemo na kraju sezone videti ko je bio u pravu' ", rekao je on.

Uvalin je podsetio da su košarkaši Zvezde zbog finansijskih problema trenirali u Kovilovu i rekao da ih je za četiri meseca samo jednom na treningu posetio Pavlović, a da su za to vreme igrači "prvo primili pola plate, zatim 40 odsto, a poslednji put 30 odsto".

On je rekao da su se Pavlović i Ristić zbog ugovora sa Lukoilom sukobili, zbog čega je Ristić uzeo automobil koji je dao klubu na
korišćenje, "pa su pojedini igrači morali da se snalaze i iznajmljuju kola kako bi dolazili na treninge 70 kilometara dnevno do Kovilova".

Uvalin je istakao da su se američkim košarkašima Džamaru Jangu i Maršu isplaćivale plate, što je izazvalo nezadovoljstvo domaćih igrača.

"Svaki cent je išao njima, pošto nisu želeli da dolaze na treninge. Marša sam odgovorio od toga i pristao je da igra. Pred utakmicu sa Hemofarmom igrači nisu želeli da igraju, bili su u panci, jer im je bila ugrožena egzistencija. Pavlović je rekao da su pogrešili što nisu trenirali. Njemu je bilo najbitnije da javnost to ne sazna, da ne izađe u novinama", rekao je on.

"Pred utakmicu sa Olimpijom igrači su stupili u štrajk, a Pavlović je rekao da će ih sve kazniti, pogotovo one koji su dobili platu. Igrače ne osuđujem, nije bilo novca za plate, bandažu, čak sam i (Borisu) Bakiću rekao da igrači skupe novac da kupe prašak da se operu dresovi. Kada smo igrali u Zagrebu, jurili su nas ljudi iz hotela jer nismo imali da platimo vodu. Nismo im ni platili", dodao je Uvalin.

Uvalin je rekao da ga je Pavlović pred poslednje kolo u Zagrebu pitao "na čijoj je strani" i da bi trebalo da se odluči i da će se "dogovoriti ako sebe ne vidi kao trenera u Super ligi".

"Niko nije tražio avione i kamione jer znali smo kakav je budžet Crvene zvezde. Mi smo ispunili plan, a prema igračima nije korektno da se priča da će Zvezda u Super ligi zbog teške situacije igrati sa juniorskim timom. Jel to znači da su osim četvorice, ostali za odstrel? Priča se da (Strahinja) Milošević i Marš ne igraju zbog alergije. Milošević je na skijanju, a Marš se sprema da ode iz kluba", rekao je Uvalin.

Uvalin nije želeo da prognozira rezultat Zvezde u Super ligi i rekao da će "bez Marša klub imati problema da ostvari bilo kakav dobar rezultat".

Pogledajte još