Moskva - dragulj Rusije

Najlepši, najprljaviji, najskuplji, najveći grad Evrope. Moskva nikog neće ostaviti ravnodušnim, najveći evropski grad privućiće vas svojom kulturom, ulicama, odnosom prema životu.

Iskusni putnici kazuju da je Moskva pravi spoj istoka i zapada. Najsavremenije zgrade, ali i stare građevine, još iz dobra carske Rusije, očaravaju turiste. Sve je u Moskvi ogromno trgovi, hramovi, fontane, parkovi, železničke i metro stanice ...

(old_image)

Grad uz reku

Moskva ima status grada od federalnog značaja, administrativno se deli na 10 okruga, a oni se granaju na mnogobrojne područne uprave.

Moskva je dobila ime po reci, na staroruskom jeziku Moskva je doslovno prevedeno znači "grad uz reku Moskvu". Iako j pravo poreklo imena nepoznato, ipak, postoji nekoliko pretpostavki o tome kako je Moskava dobila ime. Po jednoj ime Moskva dolazi iz drevnog finskog jezika i znači "zamućen" ili "mračan"

(old_image)

Vize

Grad koji broji oko 12 miliona stanovinika je sigurno mesto koje nikad ne spava. Postoje svedočanstva o gužvama na putevima Moskve i u dva sata ujutro.

Ako putujete u Moskvu znajte da za nosioce biometrijskih pasoša Republike Srbije važi odredba o bezviznom ulasku u Rusiju do 30 dana, uz obaveznu registraciju kod nadležnih organa Rusije u roku od tri dana.

(old_image)

Nosioci plavog pasoša mogu prelaziti granicu i boraviti na teritoriji Rusije isključivo sa ruskim vizama (turističkim, radnim, učeničkim ), dobijenim u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Rusije u Srbiji i inostranstvu.

Važno je da znate da je velika većina natpisa na ruskom jeziku, pa ako niste baš vešti u ruskom, najbolje je da ponesete na put u Moskvu neki mali rečnik.

Kako stići do Moskve?

Let od Beograda doMoskve traje nešto više od dva sata i ovo je najbrži i najjednostavniji način da stignete u Moskvu na neka od četiri aerodroma: Sheremetyevo, Domodedovo, Vnukovo, Bykovo.

Vozom se od Beograda do Moskve putuje skoro 48 sati. Moskva leži na zapadnom kraju trans-sibirske železnice i zbog toga vozom možete stići u Moskvu iz bilo kog dela Evrope.

Iskusni putnici upozoravaju da se na ovom putu čuvate sitnih lopova i kradljivca. Krajem 2009. godine ruska železnica uvela je brze Sapsan vozove. U Moskvi postoji devet železničkih stanica, od kojih osam ima međunarodne polaske. Vozovi koji dolaze iz Južne Evrope, uključujući i vozove iz Beograda, uglavnom pristaju na stanicu Kijevski.

Ne preporučuje se ulazak u Moskvu automobilom. U vreme turističke sezone na na više ulaznih puteva u grad Moskvu vlada velika gužva. Pri ulasku u grad policaja zaustavlja vozila koja nemaju ruske tablice, pa ako možete izbegnite auto.
Autobus nije takođe najboja opcija pre svega zbog duge vožnje.

Ruska zima

Moskva nije nikako grad za ljude osetljive na hladnoću. Najhladniji meseci u prestonici Rusije su januar i februar sa prosečnom dnevnom temperaturom od oko -7 stepeni Celzijusa. Ali nemojte da vas ako se zateknete u ovom periodu u Moskvi iznenade talasi hladnoće od čak minus 35 stepni. Prvi sneg počinje u oktobru i zadržava se do početka aprila. Tokom leta prosečne temperature su oko18 stepni, iako su mnogo topliji jul i avgust sa temperaturama od oko 30 stepeni.

(old_image)

Prevoz u Moskvi

Centar Moskve najbolje je obići peške. Pošto je Moskva veliki grad i ako želite dosta toga da vidite najbolje je da koristite metro, koji je brz, uredan i najjeftiniji vid prevoza.

Cena zavisi od dužine puta, a karte se prodaju na šalterima na stanicama i u automatima. Možete kupiti kartu za jedan dan, nekoliko dana, jednu nedelju ili jedan mesec.

Na svakoj stanici metro postoji mapa, metro radi od 5.30 ujutro do 1.00 posle ponoći. Ne propustite da vidite stanice Komsomolskaya i Novoslobodskaya. Savetuje se da metro ipak zbog sitnih kavgadžija i krminalaca izbegavate u kasnim satima, naročito ako ste sami.

(old_image)

Smeštaj

U Moskvi nema šta nema. Smeštaj možete obezbediti za oko 15 evra u hostelima,  za od 60 do 70 evra u privatnim apartmanima, ali i za nekoliko hiljada evra u neverovatno skupim hotelima.

Za turistu koji dođe na nekoliko dana sve je veoma skupo. U poznatim restoranima ručak košta i oko 1000 evra.

Neki bi rekli jeste sve skupo u Moksvi ali i vredi.

(old_image)

Mentalitet

Dostojevski je pripovedao o tome da su najbolji ljudi u Rusiji uvek pijani, a posetioci Moskve kažu da nije ništa neobično u glavnom gradu Rusije oko podneva sresti pijanog čoveka.

Mišljenja su podeljena od onih da su Srbi i Rusi slovenska braća, ali ipak iz dva sveta do onih koji kažu da su se u Moskvi osećali kao u Beogradu. Zbog toga je najbolje otpupovati  i na licu mesta steći utisak.

Više o mestima koja morate videti u Moksvi, noćnom životu ruske prestonice, kulturi, hrani i kupovini, uskoro...

 

Pogledajte još