Vladimir Putin - čovek tihog glasa

Čovek tihog glasa i čeličnog izraza lica, harizmatičan, leden, pametan, opasan, samo su neki od opisa Vladimira Putina, aktuelnog premijera Ruske Federacije.

Po nekima ne samo političar, već istinski državnik, po drugima nemilosrdni diktator, Putin je, kako stvari stoje u savremnoj Rusiji, ipak i dalje jedan od političara koji uživa najšire poverenje građana. "Takvog kao Putina, koji ne ostavlja, i koji ne pije, takvog kao Putina želim i ja", peva jedan devojački ruski bend.

Detinjstvo

O životu Vladimira Putina zna se veoma malo, bivši obaveštajac SSSR-a, ušao je u politiku 1990. i brzo napredovao.
Vladimir Putin rođen je 1. oktobra 1952. u Lenjingradu, sadašnjem Sankt Peterburgu, kao jedinac od oca predradnika u metalnoj industriji i majke domaćice.

U ranom detinjstvu Putin je delio stan sa još dve porodice. Iako je religija bila zvanično nepoželjna u Sovjetskom Savezu, majka je Putina kao dečaka tajno krstila u Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Priča se da je Putin iskreni vernik, posebno posle požara koji je mogao da mu ugrozi život u daći početkom 1990. godine.

(old_image)

Kao ne preterano krupno dete Putin je znao iz sukoba sa vršnjacima uvek da izađe kao pobednik. U mnogome mu je tu pomogao džudo koji trenira od detinjstva. Putin je nosilac crnog pojasa šesti dan, a stručnjak je i za veštinu sambo, koja je ruska kombinacija džuda i rvanja.

Tinejdžerski dani i Bitlsi

Još kao tinejdžer Putin je počeo da ispoljava jaku ambiciju, pohađao je najbolje škole u koje su primani samo najbolji đaci. Voleo je hemiju, ali i književnost, matematiku, filozofiju, umetnost i biologiju. Putin je bio zainteresovan i za rukomet, a jedno vreme je radio i u radio stanici. Kao tinejdžer je svirao muziku Bitlsa i slušao bendove s one strane Gvozdene zavese.

Priča se da je bio fasciniran špijunskim filmova koji su ga inspirisali za službu u KGB-u, ruskoj tajnoj službi. Na Univerzitetu u Lenjingradu je diplomirao pravo 1975, ali umesto prava opredelio se za službu u KGB-u u koji je izabran u konkurenciji od 100 kandidata.

Radio je u ogranku KGB-a koji je vrbovao strace da skupljaju informacije za potrebe ruske tajne službe.


Nemački period

Početkom 1980. upoznao je svoju sadašnju ženu Ljudmilu, bivšu stujardesu i profesorku stranih jezika.

Godine 1985. KGB ga je poslao u Drezden, u istočnu Nemačku, gde je tajno živeo pod imenom gospodina Adamova, direktora Društva sovjetsko-nemačkog prijateljstva. Priča se da je u to vreme Putin više voleo da se druži sa Nemcima, nego ostalim KGB agentima. Putin je takođe veliki poštovalac nemačke kulture, a nemački jezik govori na nivou maternjeg jezika.

Njegove dve ćerke Marija i Katarina pohađale su Nemačku školu u Moskvi (Deutsche Schule Moskau).


Putin političar

Godine 1990. Putin se vratio u Lenjingrad, gde je počeo da radi za gradonačelnika Sank Peterburga. Bio je zadužen za strane investicije i u njegovo vreme u Sankt Peterburg su došle firme Koka - Kola i japanska firma NEC.

Predsednik Rusije postao je 2000, a u svom prvom govoru založio se za slobodu govora, suživot, slobodu štampe i pravo na privatnu svojinu.

Poznanici Putina opisuju kao radoholika, a često se citira njegova izjava da bi želeo da ga ruska javnost doživljava, kao osobu koja je unajmljena za posao predsednika ili premijera Rusije.


Ljubavni život

Putin koji važi za porodičnog čoveka mnoge je iznenadio kada se pre par godina pročulo za njegovu vezu sa gimnastičarkom Alinom Kabajevom. Kako bi ućutko javnost koja je sve glasnije govorila o razvodu prvog para Rusije, Putin se pojavio sa suprugom na popisu stanovništva.

(old_image)

Putin i tajkuni

Politički teatar za mase ili želja da se dokaže da se zakoni moraju poštovati?

Još se prepričava susret Putina i milijardera Olega Deripaske. Putin je ponizio Deripasku uživo u televizijskom programu prinudivši ga da otvori fabriku aluminijuma, nakon protesta radnika.

Kamere su pokazale kako je Putin otvorio svoje naliv pero i rekao Deripaski da potpiše ugovor o ponovnom otvaranju fabrike.

Putin je zbog svojih poteza dospeo i na naslovnu stranu "Tajma" i to kao osoba godine.

"On nije demokrata ni u kom pogledu. Ne zalaže se za slobodu govora. Iznad svega, on označava stabilnost. Stabilnost pre slobode. Stabilnost ispred izbora. Stabilnost u zemlji koja nije bila stabilna u posljednjih 100 godina. Riskirao je principe i ideje koje cene slobodne nacije. Pokazao je neverovatnu sposobnost nametanja stabilnosti naciji i vratio Rusiju kao jednu od svetskih sila. Upravo je zbog toga, Vladimir Putin, Tajmova osoba godine za 2007.", piše u Tajmu.

Priredila: Danijela Tadić

Pogledajte još