Nema interesovanja za direktan platni promet

BEOGRAD/PODGORICA, 26. marta 2011. (Beta) - Centralne banke Srbije i Crne Gore saopštile su da su još pre više od tri godine ispunjeni svi uslovi da se izmedju dve države uspostavi direktan platni promet, ali da poslovne banke iz Crne Gore za to ne pokazuju interesovanje.

Iz Narodne banke Srbije (NBS) je agenciji Beta saopšteno da do sada nijedna banka iz Crne Gore nije pokazala interesovanje da se uključi u kliring medjunarodnih plaćanja na osnovu Sporazuma o kliringu koji su još 2007. godine potpisale CB Bosne i Hercegovine, NBS i CB Crne Gore, sa ciljem da se omogući brz, efikasniji i jeftiniji platni promet sa inostranstvom.

Iz Centralne banke Crne Gore saopšteno je da su dve banke potpisale ugovore, ali da to ne znači da su uključene u medjunarodni kliring plaćanja.

Trenutno, u medjunarodnom plaćanju, učestvuju 24 banke i to 19 iz Srbije i pet banaka iz BiH. Platni promet izmedju Srbije i Crne Gore tako se još obavlja preko inokorespondentnih banaka, gde je provizija znatno veća, a najčešće treba i više od dva dana da novac legne na račun.

Pogledajte još