Petak 13.

Na petak 13. mnogi sujeverni, pa tako ne menjaju posteljinu da ne bi imali košmarne snove, ne seku nokte, jer veruju da to može doneti tugu i lošu sreću, ne idu na put i ne počinju ništa novo.

Odakle potiče tolika opreznost i bojaznost od ovog datuma i da li je on zaista toliko opasan otkriće vam Boban Vujović, astrolog čije savete možete naći na sajtu www.astroshop.rs.

ZA LOŠ IMIDŽ KRIVA PROŠLOST

Za loš imidž broja 13 i petog dana u nedelji krivi su mnogi nemili događaji iz prošlosti. Mnoge kulture širom sveta broju 13 pridaju negativni predznak i smatraju ga veoma maleroznim, da li zbog sujeverija ili je nešto drugo u pitanju, odgovor se nekako sam nameće.

Izgleda kao da je sve zakuvala Eva kad je na petak 13. ubrala i ponudila Adamu zabranjenu jabuku sa endemskog drveta istine na nagovor lukave zmije. Prema Starom zavetu petak je dan kad je Kain iz koristoljublja ubio svog brata Avelja, takođe, bio je petak kad se desio Veliki biblijski potop, a po Novom zavetu na Veliki petak je razapet i upokojen Isus Hrist.

Ipak, najveći doprinos ovom zloglasnom spoju datuma i dana u nedelji doprineo je francuski kralj Filip IV, koji je 13. oktobra 1307, u petak, pohapsio i na lomači spalio skoro sve tadašnje vitezove Templare. U prilog tome da je petak najnesrećniji dan u nedelji ide i činjenica da su dva američka predsednika, Abraham Linkoln i Džon Kenedi, ubijeni baš na taj dan.

A, u našem narodu je poznata izreka "Doći će i njemu crni petak". Izgleda da ni kralj Aleksandar Obrenović ni kraljica Draga nisu slutili da će petak biti njihov sudnji dan, zapravo, oboje su ubijeni 29. maja 1903. godine.


SVI GA IZBEGAVAJU

Koliko je broj 13 zlosrećan broj može da se vidi i po tome što mnogi luksuzni hoteli nemaju 13. sprat, mnogi aerodromi nemaju 13. gejt ili uzlazno sletnu pistu sa ovim brojem, te u mnogim avionima nema 13. reda ili broja sedišta.

Takođe, često se može videti da u bolnicama i hotelima ne postoji soba sa brojem 13. Na primer u Firenci kuće koje se nalaze između brojeva 12 i 14 označene su sa 12,5.

A, na trkama Formule 1 ne postoji bolid sa brojem 13. Ovaj nesrećan broj je naprasno sklonjen nakon što su dva vozača sa ovom cifrom na svojim bolidima poginula u nesreći.

Slučajno ili ne, ni misija Apola 13 nije bila srećna zbog broja misije koju je nosila. Da li treba spomenuti da je i Juda bio 13-a osoba za stolom na Tajnoj večeri. Broj 13 je i u Tarot kartama predstavljen kao nesrećna, naime 13. karta simbolično predstavlja smrt.

A da sve ovo nije ni izbliza deo neke slučajnosti ukazuje i Hamurabijev zakon, pisan oko 1760. p.n.e. u Mesopotamiji, koji nije imao broj 13 u svojim paragrafima.


DATUM SA LOŠIM PREDSKAZANJIMA

Kao što se vidi, ovaj datum nosi svoje loše predznake od samog početka ljudske istorije, tako da se petak smatrao nepovoljnim danom, a broj 13 je odvajkada bio nepoželjan, kao prvi sledeći posle broja koji se smatra brojem apsolutne celine, brojem 12.

Zanimljivo je da ako prvi dan bilo kog meseca počinje u nedelju, taj mesec poseduje ovaj baksuzni datum. Malerozni datum petak 13. u proseku se javlja jednom godišnje, najduža pauza između ova dva datuma može biti 14 meseci, a najviše ga može biti 3 puta godišnje.

Da li je slučajno ili ne, ali upravo najavljena apokaliptična 2012. imaće 3 "crna petka", i to u januaru, aprilu i julu.

Pogledajte još