Mala lekcija i degustacija

U galeriji ideja "New Moment" priređeno je pravo malo predavanje o vinu, a kroz priču nas je proveo Sava Janjić iz "Mačkovog podruma". U prijatnom ambijentu, predstavnici medija i odabrani gosti imali su priliku da vide kako izgleda i kako funkcioniše novi kućni vinski podrum, ali i da pretpremijerno testiraju novo domaće belo i crno vino iz iriške vinarije

Naučili smo da se vina razlikuju po kvalitetu grožđa, boji, stilu, ali i po svojoj jedinstvenoj ličnoj karti, koju predstavlja etiketa. Uvek treba obratiti pažnju na poreklo, godinu proizvodnje i sadržaj šećera. Koliko je bitna starost vina, otkrio nam je umešni vinar Sava:

- Svako vino ima neki svoj potencijal za starenje. Bela vina imaju relativno mali potencijal za starenje, posebno ako su rađena u stilu mladih vina. Naravno, i crvena vina imaju slab potencijal za starenje ako su rađena u stilu mlađih vina, međutim, ako su to vina koja su imala jako dugu maceraciju (postupno izdvajanje pojedinih sastojaka iz čvrstih delova grožđa), koja traje po dva, tri meseca, od velikih sorti grožđa kao što su kaberne, merlo ili širas, imaju fantastične potencijale starenja, koji su tako moćni da tek počinju da oslobađaju svoje kvalitete kad napune 30 godina. Mi sada u svetu imamo takva vina, to su uglavnom aukcijska, stara po 150 godina, gde se boca prodaje za 100.000 evra. Takve boce zahtevaju određenu klijentelu koje, moram priznati, uvek ima. Inače, vrhunskim vinarstvom bave se samo imućni i bogati, koji imaju snage da 30 godina proizvode vino, a da ga ne prodaju.

Treba znati da se vina po svetskim standardima proizvode samo od grožđa, i to od 800 plemenitih sorti vinove loze, iako postoje i ona od višnje i kruške. Zanimljivo je da crveno vino voli drvo, pa se zato stavlja da stoji u hrastovom, kestenovom ili višnjevom buretu. Vino se pakuje u staklene flaše zapremine 0,7 ili jedan litar, a ima i onih od 15 i 150 litara. Oblik flaše uglavnom zavisi od grada iz koga dolazi. Najčešće se zatvara plutanim zatvaračem, koji mora da bude kvalitetan kako se vino ne bi pokvarilo. Vino nikada ne treba mućkati pre otvaranja. Sadržaj se iz flaše sipa u stakleni bokal, odakle se pretače u čaše specijalnih oblika, čiji je izbor izuzetno važan i mnogo govori o vama. Ukoliko možete, uvek birajte kristal.

Vino treba da odleži neko vreme u položenim čašama. Temperature na kojima bi ga trebalo poslužiti: za belo vino od 10 do 12 stepeni, za teško crno od 16 do 19 stepeni, roze ili lakše crno vino služe se na 12 do 16 stepeni, a šampanjac i penušavo vino na šest do osam. Greška je piti vino neodgovarajuće temeprature, jer čak i jedan stepen više može sakriiti raskošni ukus vina koji stimuliše vaša čula. U čašu se obično sipa jedan do dva decilitra, ali i to zavisi od stila i tipa.

Redosled pijenja, ukoliko se služi više vrsta, trebalo bi da bude: belo, roze, pa crveno. Mlađa vina piju se sporije od onih koja su odležala duže vreme.

Izbor vina uz određeno jelo ima poseban značaj. Pogrešno odabrana vrsta neretko može pokvariti užitak, ali ako se konzumira u društvu prave osobe, sigurno je da pogrešno ni ne postoji.

Nekada su vinarije ukopavane u zemlju ili su se pravile u brdu, a sada je to savremeni frižider, koji možete držati i u dnevnoj sobi. Poseban je po tome što se na istom mestu mogu čuvati belo i crno vino, roze i šampanjac - poznato je da se sve ove vrste pića čuvaju na različitim temperaturama. Spoljašnja kontrolna tabla omogućava podešavanje optimalne temperature, pa se tako crna vina, smeštena na gornjim policama, čuvaju na sobnoj temperaturi, a bela vina na donjim nivoima na idealnoj, za pet stepeni nižoj. Ovakav tretman osigurava nepromenjenu aromu pića i punoću ukusa, posebno kad se u obzir uzme činjenica da nepravilni uslovi čuvanja mogu dovesti do neželjnih hemijskih reakcija i tako uništiti dragocene kolekcije vina.

Posle interesantne priče, prisutni su se prepustili uživanju u raznoraznim đakonijama u vidu jabuka, pršute, sira, kiselih krastavčića i maslinki, ali su naučili i jedno važno pravilo. Žensko koje ume da otvori flašu vina vadičepom, bez pomoći, najčešće će izazvati divljenje i odobravanja u muškom društvu.

Ispijanje vina za ljubitelje i poznavaoce predstavlja vrhunski hedonizam, ali i pravi ritual, sinonim za opuštanje i prijatno provedeno vreme sa dragim prijateljima.

Živeli!

Tekst: Jelena Antonijević
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još