Mere da se izbegne bankrot Grčke

Postignut je i načelan dogovor o uslovima za odobravanje drugog, novog paketa pomoći toj zemlji kako bi izbegla bankrotstvo na duže staze, a detalji treba da budu usaglašeni do početka jula.

Zaključeno je da bi u pružanje pomoći dobrovoljno trebalo da se uključe i privatni poverioci, jedino nema odgovora na pitanje kako ih privoleti na tu dobrovoljnost, preneo je Dojče vele.

Novi grčki ministar finansija Evagelos Venizelos nastojao je po dolasku u Luksemburg da pokaže da u Grčkoj ne vlada politički haos i da zemlja i dalje zaslužuje podršku.

"Ovo je velika prilika da ponovim da su grčka vlada i građani veoma angažovana na sprovođenju programa (konsolidacije). Možemo da ostvarimo ciljeve zahvaljujući naporima naših građana i saradnji i pomoći naših partnera"
.

Međutim, sve se više sumnja u mogućnosti grčke vlade i spremnost grčkih građana da ostanu na kursu drastične štednje i dubokih reformi.

Ekonomisti, ali i mnogi političari u zemljama od kojih se očekuje spasavanje Grčke smatraju da bi najbolje bilo ostaviti zemlju da bankrotira.

U Evropskoj uniji mišljenje je drugačije i inače poznata po oštrim istupanjima austrijska ministarka finansija Marija Fekter je izjavila:

"Grčkoj više niko ne pozajmljuje novac i zato moramo da nađemo rešenje. Bankrotstvo bi nanelo još veću štetu"
.

LUKSEMBURG, 20. jun 2011. (FoNet)

Pogledajte još