Politika:Novi predlog Srbije o istrazi o navodima Martija

0

Pet stalnih članica Saveta bezbednosti (SB) UN razmatrale su danas izmenjeni predlog srpske rezolucije o istrazi trgovine ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji 1999, kojim se traži da se povežu istrage Euleksa i UN.

Kako saznaje Politika u diplomatskim izvorima u Njujorku, „ublaženi predlog“ Srbije podrazumeva da bi Euleks igrao glavnu ulogu u istrazi, a SB bi dao mandat za istragu i predložio jednu ličnost koja će kontrolisati rad policijsko-pravne misije na Kosovu i kojoj će se podnositi izveštaj o učinjenom.

U prvom nacrtu rezolucije koji je predložila Srbija tražilo se da se osim Euleksa u istragu o navodima koje je izneo izvestilac Saveta Evrope Dik Marti uključi i SB, jer Euleks nema nadležnost da istražuje van teritorije Kosova, što je neophodno jer su „kraci zločina“ doprli do nekoliko zemalja.

Taj predlog su od stalnih članica SB podržale Rusija i Kina, a usprotivile su mu se SAD, Francuska i Velika Britanija.

„Kako bi se, ipak, pronašlo rešenje, Srbija je sastavila drugi, donekle ublaženi predlog, tražeći da se napravi nekakva kopča između ove istrage i UN“
, piše Politika u izdanju od četvrtka.

List dodaje, navodeći da se radi o nezvaničnim izjavama, da „trojci“ koja se protivi srpskoj rezoluciji „nikako ne odgovara“ da u donošenju odluka učestvuju Rusija i Kina.

Neimenovani sagovornik Politike naveo je da „nije isključeno da će i ovaj srpski predlog doživeti još neke izmene“.

BEOGRAD, 22. juna 2011. (Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.