Srbija ne prihvata namere Prištine

"Za nas je posebno zabrinjavajuće to sto su oni koji su spremni na ovakve unilateralne akcije spremni da to učine uz upotrebu sile", rekao je Tadić novinarima u Beogradu nakon susreta sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom.

On je dodao da je Priština, i oni koji je podržavaju, odgovorna za razvoj situacije u Pokrajini. Tadić je ocenio da razmeštanje kosovskih carinika na administrativne prelaze ne doprinosi miru.

"Na vreme šaljem poruku da nećemo prihvatiti takvo rešenje ni pod kakvim pritiscima", kazao je predsednik.

Predsednik Srbije je u utorak takodje izrazio zabrinutost zbog toga što komisija za istragu navoda o trgovini ljudskim organima na Kosovu još nije formirana i ocenio da ta činjenica povećava sumnju u razloge za sporost u pokretanju istrage.

On se posle zajedničke konferencije s glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom osvrnuo i na zakon o imovini i naglasio da bilo koje rešenje u vezi s njim, kao i u vezi sa statutom Vojvodine, ne sme da dovede u pitanje ustavna načela. Tadić je pozdravio dijalog institucija Vlade Srbije i pokrajinskih institucija, ocenjujući da je ta diskusija deo demokratskog procesa.

BEOGRAD, 13. septembra 2011. (Beta)

Pogledajte još