Kritičarima smeta slika na kočijama

0

AMSTERDAM, 16. septembra 2011. (Beta-AP) – Holandska kraljevska porodica našla se na udaru kritičara zbog slike koja ukrašava popularne "zlatne kočije" kraljice Baetriks.

AMSTERDAM, 16. septembra 2011. (Beta-AP) – Holandska kraljevska porodica našla se na udaru kritičara zbog slike koja ukrašava popularne „zlatne kočije“ kraljice Baetriks.

Kritičari zahtevaju da se slika iz 19. veka, na kojoj su predstavljeni polunagi tamnoputi muškarci i žene dok prinose darove ustoličenoj vladarki belkinji, ukloni s kočija, dok kraljevska porodica smatra da je slika važan deo holandske istorije.

Stotine gradjana posmatraće sledeće nedelje na ulicama Haga prolazak „zlatnih kočija“ kojima će kraljica stići do parlamenta gde će održati tradicionalan govor.

U državnim dnevnim novinama objavljeno je pismo koje su stručnjaci uputili kraljevskoj porodici zahtevajući da slika bude uklonjena sa kočija i premeštena u muzej gde će svedočiti o „ružnom poglavlju holandske istorije“.

Zlatnu kočiju poklonili su gradjani Amsterdama kraljici Vilhelmini 1898. godine. Slika Nikolasa van der Vaja trebalo je da dočara stil „zlatnog doba“ iz 17. veka kada je Amsterdam bio bogati centar jedne pomorske sile. Kraljevska porodica odbacila je zahtev . „Nećemo prekrajati istoriju uništavanjem zlatnih kočija“, naveo je portparol Rene Vesdorp.

..

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.