Sudbina evra u rukama Italije!

Novi predsednik Vlade Italije saopštio je poslanicima da "jednostavno ne postoji alternativa" predloženom paketu, koji će omogućiti da se kroz smanjenje troškova i povećanje poreza ostvare uštede od 30 milijardi evra.

Vlada je u nedelju uveče usvojila paket mera štednje i on će odmah opočeti da se primenjuje, ali će biti stavljen van snage ukoliko ga Parlament ne prihvati u roku od 60 dana.

"Ukoliko ne usvojite ovaj dokument, Italija će se survati u provaliju", rekao je Monti.

Prema njegovim rečima, "velike žrtve", koje će svi Italijani morati da podnesu, vremenski su ograničene, a teret će biti ravnomerno raspoređen na sve slojeve društva.

Veoma nepopularne mere predviđaju pomeranje granice za odlazak u penziju, povećanje poreza na imovinu, posebno nekretnine, i povećanje PDV sa 21 na 23 odsto.

"Ako ne usvojite ovaj paket, Italija će propasti i naći će se u situaciji u kojoj je sada Grčka, država kojoj se divimo, ali ne bismo vileli da budemo na njenom mestu", rekao je Monti.

(old_image)

Italija je u ovom trenutku dužna više od 1,9 biliona evra, a kamata na novac koji pozajmljuje da bi servisirala dugove raste gotovo iz dana u dan.

Najnepopularnija mera je povećanje starosne granice za penzionisanje na 66 godina i za muškarce i za žene, odnosno na 42 godine i jedan mesec radnog staža za muškarce, a godinu dana manje za žene.

Veliki problem biće i vraćanje poreza na nekretnine za one koji imaju samo jedan stan ili kuću. Taj porez pre nekoliko godina je ukinula vlada Silvija Berliskonija.

Svi sindikati su već saopštili da neće prihvatiti reformu penzionog sistema i za 12. decembra su najavili generalni štrajk.

FoNet

Pogledajte još