ISTORIJSKI PROJEKAT: Renovira se čuveni most Ponte Vekio u Firenci

Sedam vekova posmatrao je Ponte Vekio kako se Firenca oko njega menja, odolevao poplavama, požarima i nacističkoj invaziji u Drugom svetskom ratu. Sada čuveni most očekuje dvogodišnje renoviranje, po ceni od oko dva miliona evra.

Prvu kompletnu restauraciju i detaljno čišćenje mosta Ponte Vekio u Firenci, najavljuju gradski čelnici zaduženi za kulturu. Tokom sedam vekova postojanja simbola italijanskog grada, most je prošao kroz brojne procese redovnog održavanja i čak nekoliko renoviranja kako bi se osigurala njegova stabilnost.

- Ovo je istorijski projekat jer Ponte Vekio nikada nije imao restauracije ove tehničke složenosti. Na kraju ćemo imati još lepši most nego što smo navikli - rekao je novinarima gradonačelnik Firence Dario Nardela.

Široko smatran jednim od najvećih dostignuća u evropskom srednjovekovnom inženjerstvu, pešački most se proteže preko reke Arno sa živopisnim zgradama u kojima se nalaze desetine zlatara. Gornja galerija povezuje Galeriju Ufici sa palatom Piti.

Koliki je značaj Ponte Vekija govori podatak da je to bio jedini most preko reke Arno koji je nemačka vojska poštedela kada se povlačila pred kraj Drugog svetskog rata.

Predstojeći radovi obuhvatiće restauraciju i čišćenje celog mosta kako bi se eliminisale alge, mahovina i korov, kao i sve naslage koje su ostavile hemikalije u reci. Dosadašnji zamenski spojevi će biti unapređeni, sam kamen će biti ojačan, a biće obnovljen i kamen sa pešačkih staza mosta.

Radovi na gornjem delu mosta počeće u oktobru i novembru ove godine, dok će se radovi na donjem delu mosta odvijati tokom leta 2025. i 2026. godine.

Otprilike polovinu sredstava potrebnih za projekat donira Markezi Antinori, jedna od najpoznatijih italijanskih vinarskih porodica.

- Naša porodična istorija je uvek bila neraskidivo povezana sa Firencom, od 13. veka. Grad nam je toliko toga dao tokom vekova i zato nam je zadovoljstvo što možemo da budemo deo ovog značajnog projekta - naglasio je Pjero Antinori, predsednik Grupacije "Markezi Antinori".

Privatni donatori koji doprinose restauraciji istorijskih spomenika postaju sve češći u Italiji jer je budžet zemlje za njihovo održavanje drastično smanjen.

Tokom 2011, kompanija za proizvodnju luksuzne kožne robe "Tod's" je obećala 25 miliona evra za restauraciju Koloseuma, dok je "Dizel" pristao da obnovi most Rijalto u Veneciji za pet miliona evra, u maju 2013. godine.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još