Ko oblači anđele?

Vreme praznika često provedemo kupujući i ono što nam ne treba, a retko kada se pitamo kako i od čega žive ljudi koji su ispleli naš šal, sašili čarape, gaće ili kaput?

Jedne od najskupljih gaćica, brushaltera i korseta, prave se od pamuka koje beru deca robovi u Africi. Od ovog pamuka prave se kreacije "Viktorija sikreta", najpoznatije svetske kompanije za proizvodnju ženskog donjeg veša.

(old_image)

Agencija "Blumberg" prenosi da se pamuk bere daleko od glamuroznih mognih pista Njujorka, Londona ili Pariza i da ga beru deca koja su često žrtve nasilja. Taj pamuk se uzgaja na farmama Burkine Faso, jedne od najsiromašnijih država u Africi, prenosi "Blic".

Ko je Viktorija sikret

Kompaniju "Viktorija sikret" je u San Francisku 1977. osnovao Roj Rejmond, koji se stideo da kupuje donji veš za svoju suprugu u tadašnjim prodavnicama.

On je kompaniju prodao 1982. za četiri miliona dolara. Već devedesetih to postaje najveća kompanija za proizvodnju donjeg veša u SAD.

"Viktorija sikret" ima promet od 5,6 milijardi dolara, a vredi oko milijardu dolara. Danas brend ima 1.040 prodavnica širom sveta. „Viktorija sikret“ reklamiraju neke od najlepših žena na planeti kao što su Adrijana Lima, Miranda Ker, Alesandra Ambrosio...

Među beračima pamuka je Klarisa Kambire (13), mršava tamnoputa devojčica radoznalog pogleda. Ona kaže da je kao i većina „robova na farmama pamuka“ u Burkini Faso daleka rođaka zemljoposednika. Devojčica tvrdi da je rođena u Obali Slonovače, a da je posle razvoda roditelja poverena očevim rođacima.

- Oni me već četiri godine prisiljavaju da radim na farmi. Živim u kolibi od zemlje sa Kambulom, koji je vlasnik farme - rekla je devojčica.

Svakog jutra, Kambul je budi vikom. Dok on vozi bicikl do njive, ona hoda pored njega noseći motiku. Ove godine pomogla je da se ručno preore 500 brazdi za setvu. Ako neko od dece zastane ili uspori zbog velikog napora, farmer viče na njih i udara ih prutom po leđima.

Ironija leži u tome što je kuća "Viktorija sikret" 2009. izbacila posebnu kolekciju namenjenu za pomoć upravo Burkini Faso.

Pamuk beru deca pod okriljem "Fair Trade" programa, koji se sprovodi u toj siromašnoj državi. Rad dece robova je savršen za beskrupulozne upravnike farmi. Novinari agencije "Blumberg" proveli su šest nedelja ispitujući brojne svedoke i radeći na skandaloznoj priči. Otkrili su da je velikom broju dece u Burkini Faso čak i zabranjeno da idu u školu i obrazuju se jer moraju da rade na farmama za gajenje pamuka.

Pogledajte još