Festival evropskog filma "Palić 2008."

Sedam dana “filmskog kampovanja“ na Paliću! Pored sedamdeset filmova, posetioce očekuju koncerti, žurke i... gostovanje Kena Louča!

Festival evropskog filma “Palić 2008.” ušao je u ozbiljne tinejdžerske godine. Od 1992. godine i Palićkih filmskih večeri, preko turobnih vremena izolacije, do 2003. godine kada prerasta u Festival evropskog filma i ulazi u "Evropsku koordinaciju filmskih festivala" – Palić će po petnaesti put ugostiti ljubitelje kinematografije.

Čak devet programskih celina!

U prelepom ambijentu Palićkog jezera, u periodu od 19. do 25. jula, biće prikazano više od 70 dugometražnih i kratkih filmova.

Takmičarski program, koji je koncipirao ruski kritičar Nikolaj Nikitin, obuhvata 14 filmova, od kojih su 11 u konkurenciji za Zlatni i Palićki toranj. Tu su norveški “Čovek koji je voleo Ingvea” Stiana Kristiansena, nemački “Sedmo nebo” Andreasa Dresena (na slici), irski “Garaža” Leonarda Lenija Abrahamsona, ruski “Rusalka” Ane Melikjan, rumunski “Bugi” Radua Munteana, finsko-nemački “Crni led” Petrija Kotvica, švedski “Kralj ping-ponga” Jensa Jonsona, nemački “Porodica je zakon” Marka Mejera, koprodukcija više zemalja “Svet je veliki i spasenje je iza ugla” Stefana Komandareva iz Bugarske, izraelski “Valcer sa Basmirom” Arija Forlmana, koji je izazvao oduševljenje na Kanskom festivalu, kao i

Uoči svečanog otvaranja filmom Erana Riklisa “Limunovo drvo”, van konkurencije će biti prikazana srpsko-mađarska koprodukcija “Peščanik”, u režiji Sabolča Tolnaija iz Subotice, koji je “aktuelan” bio prošle godine. (old_image)

Van konkurencije u glavnom programu biće prikazan i film Stefana Arsenijevića “Ljubav i drugi zlocini”, čiji producent je u organizaciji ovog Festivala, kao i mađarsko-nemački “Delta”, za koji je Lajko Feliks napisao muziku i igra glavnu ulogu.

Pored takmičarskog programa, programske celine su i: "Paralele i sudari", "Novi mađarski film", "Novi izraelski film", "Mladi autori Evrope", te novouvedeni "Ekološki dokumentarni film Eco Docs", "Mnoga lica 1968." i "Dečiji filmovi", kao i omaž programi posvećeni dobitnicima nagrade "Aleksandar Lifka".

Filmove će ocenjivati međunarodni žiri u sastavu izraelski reditelj i scenarista filmova i reklama Dror Šaul, producentkinja iz Nemačke Martina Blajz, rumunska glumica Marija Popistašu, reditelj iz Bosne Srđan Vuletić i naša glumica Lena Bogdanović.

Prestižnu nagradu nazvanu po pioniru kinematografije na ovim prostorima – Aleksandru Lifki, koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za doprinos evropskoj kinematografiji, ove godine će dobiti reditelji Goran Paskaljević i Ken Louč.

O najboljem filmu iz programa “Paralele i sudari” odlučuje Međunarodni žiri kritike (dr Jozef Šnele, Mihai Ćirilov, Dean Sinovčić), dok od ove godine selekcija “Mladi autori Evrope” nagrađuje mladog evropskog filmskog stvaraoca nagradom “Underground Spirit”. Ovogodišnji laureat je francuski sineasta, pesnik i jedan od poslednjih pank kavaljera – Fransoa Žak Osang.

Programi Festivala će se održavati na više lokacija na Paliću i u Subotici: na Letnjoj pozornici, na Muškom i Ženskom štrandu, u Eko-centru, Otvorenom univerzitetu, sali Jadran i bioskopu Abazija.

Ulaz je besplatan za sve projekcije, osim za glavni program za koji će ulaznica koštati 200 dinara. Od 25. jula najavljen je i program filmskih hitova.

Filmovi, ali i muzika...

Kao i svake godine, filmsku selekciju Mladi autori Evrope prati bogat muzički program. Najavljeni su nastupi berlinskog dua Scneider TM, pariskog DVJ-a Off – Cinemix, zvaničnog DJ-a Kanskog festivala i osnivača pravca koji objedinjuje film sa muzikom, zatim, kako navode organizatori, “opskurnog orkestra” Pop Ivan iz Budimpešte, borske senzacije Goribor i legendarne moskovske umetničke grupe na tragu Danila Harmsa – N.O.M.

Koncerti se održavaju u Jahting klubu na Paliću, s početkom u 23.30 sata, a ulaz je slobodan.

(old_image)Ken Louč i ostali gosti

Organizatori Festivala očekuju više od 50 gostiju, i, najavljuju da će gotovo svaki film imati svog predstavnika.

Ipak, najveća zvezda svakako će biti britanski reditelj Ken Louč (na slici), koji će u Srbiji gostovati svega jedan dan na samom početku Festivala. Louč, poznat po filmskom tretiranju teških socijalnih tema kao što su položaj radnika, beskućnika i ilegalnih emigranata, iza sebe ima nekoliko značajnih filmova poput “Moje ime je Džo”, “Vetar koji njiše ječam”, “Ovo je slobodan svet”, “Zemlja i sloboda”…

Poslednjeg dana Festivala gost će biti domaći reditelj Goran Paskaljević.

Kako na Festival?

U skladu sa sloganom “Feel, Reflex, Relax”, Palićki filmski festival ove godine ima još jednu novinu. S obzirom na to da je iz godine u godinu interesovanje za filmski provod na jezeru nedaleko od Subotice sve veće i veće, biće organizovan Filmski kamp na Muškom štrandu, koji će za dvoje posetilaca iznositi 800 dinara za svih sedam dana.

Takođe, najavljen je i organizovan prevoz iz Beograda i Novog Sada. Autobusi će svakodnevno kretati iz Beograda u podne, iz Novog Sada u 14.30 sati, a vraćati se nakon završetka projekcija. 

Detaljan program Festivala možete pogledati ovde.
Kliknite ovde da biste pogledali trejler filma "Limunovo drvo".

Iako je primetno odsustvo tradicionalno jakih evropskih kinematografije poput francuske, španske i italijanske, Festival evropskog filma “Palić 2008.” deluje primamljivo već samom lokacijom održavanja, ali i (pre)velikim brojem filmova u programu.

Katarina Milovanović 

Pogledajte još