Sve više debelih Kineza

Najnovija istraživanja kineskih lekara pokazala su da više od 200 miliona Kineza spada u kategoriju gojaznih, što je do sada nezabeležen fenomen u zemlji gde se u ishrani troši najmanje životinjskih masti u svetu.

Kinesko ministarstvo zdravlja objavilo je zvanične podatke o prehrambenim navikama žitelja najmnogoljudnije zemlje na našoj planeti, koji zvuče gotovo alarmantno: više od 200 miliona stanovnika već spada u kategoriju gojaznih.

Po mišljenju stručnjaka, podatak upućuje dvojaku poruku: kazuje o značajnom povećanju životnog standarda Kineza, zahvaljujući boljim zaradama, ali i upozorava da naglo povećanje obima struka govori o dramatičnoj promeni načina ishrane.

U isto vreme, više od 160 miliona Kineza pati od povišenog krvnog pritiska, 20 miliona ih je obolelo od dijabetesa, dok je u naglom porastu broj oboljenja koja su rezultat prekomerne težine.

Struk Kineza počeo je naglo da se širi od trenutka kad su težak fizički rad olakšale tehnološke inovacije, koje su omogućile više odmora, i kad je stasala generacija koja, za razliku od roditelja, više nije bila suočavana sa sušama, poplavama i gladnim godinama, pa je sebi dozvolila ishranu s više masnoća i ugljenih hidrata.

Rezultati istraživanja takođe su pokazali da je broj gojaznih Kineza od 90-ih godina povećan gotovo za trećinu.

Broj osoba koji se smatraju klinički pregojaznim, na granici obesitasa, udvostručen je u protekloj deceniji i dostigao je 7,1 odsto među odraslima, ali ministarstvo zdravlja nije saopštilo na osnovu kojih parametara je utvrđena ova kategorija.

Mnogi stariji Kinezi još uvek se sećaju gladi s kraja 50-ih i početka 60-ih godina prošlog veka, kad je od gladi umrlo više od 30 miliona ljudi.

Danas, deca koja su odrastala u protekle dve decenije privrednog buma ne sećaju se gladi. Restorani brze hrane, supermarketi koji prodaju polugotovu hranu i "džank fud" po ugledu na Zapad nalaze se na svakom koraku.

Ministarstvo zdravlja, uz pomoć stručnjaka Svetske zdravstvene organizacije (SZO), priprema neku vrstu "vodiča kroz zdravu ishranu".

- U pripremi je intenzivna kampanja upoznavanja javnosti sa značajem zdrave i izbalansirane ishrane i zdravog načina života - izjavio je agenciji Hsinhua predstavnik ovog ministarstva. 

(FoNet)
PEKING,  jul 2008. 

Pogledajte još