Učesnici protesta u Moskvi visokoobrazovani

Anketa je pokazala da čak 70 odsto učesnika protesta ima visoko ili više obrazovanje, više od 60 odsto su uzrasta od 18 do 40 godina. Svaki četvrti je šef, ima sopstveni biznis, ili na radnom mestu ima potčinjene. Studenata je bilo 12 odsto.

Čak 70 odsto se pridržava liberalnih, demokratskih stavova, dok su 24 odsto pristalice levih ideja.

Osnovni motivi za učešće u protestu bili su: ozlojeđenost zbog falsifikovanja izbornih rezultata (72,5 odsto), nezadovoljstvo situacijom u zemlji (72,8 odsto), nezadovoljstvo jer vlast ne uzima u obzir mišljenja takvih kao što su učesnici mitinga (51,7 odsto), razočarani su u modernizaciju i predsednika Dmitrija Medvedeva (41,7odsto).

Omiljena partija demonstranata je liberalna Jabloko, koja nije ušla u parlament, i za nju je glasalo 37,6 odsto anketiranih. Na drugom mestu po popularnosti su komunisti sa 19,1 odsto, na trećem levocentristička Pravedna Rusija sa 11,8 odsto. Pravo delo i Liberalno demokratsku partiju Vladimira Žirinovskog simpatiše po 6,5odsto.

Istraživanje je sprovedeno 24. decembra na protestu na Prospektu Saharova, po narudžbini organizatora protesta. Anketirana je 791 osoba.

MOSKVA, 27. decembra 2011. (Beta)

Pogledajte još