Vinko Martinović pušten na slobodu

HAG, 9. januara 2012. (Beta) - Haški tribunal u ponedeljak je objavio odluku kojom je bosanskom Hrvatu Vinku Martinoviću zvanom Štela odobrio prevremeno oslobadjanje posle dve trećine izdržane kazne od 18 godina zatvora na koju je osudjen zbog zločina nad Muslimanima u zapadnoj Hercegovini 1993-94.

Usvojivši Martinovićev zahtev, odluku je 16. decembra doneo predsednik Tribunala Teodor Meron, ali je njeno objavljivanje bilo odloženo do trenutka nakon Martinovićevog oslobadjanja.

Sudija Meron je u odluci konstatovao da je Martinović u avgustu prošle godine izdržao 12 od 18 godina zatvorske kazne i da je, prema izveštaju zatvorskih vlasti u Italiji gde je kaznu služio, pokazao da je "u izvesnoj meri" rehabilitovan.

Iako težinu zločina zbog kojih je Martinović bio osudjen uzeo kao činilac protiv prevremenog oslobadjanja, predsednik Tribunala je ipak odlučio da Martinovića oslobodi posle izdržanog većeg dela kazne.

Martinovića je Tribunal 2006. pravosnažno osudio na 18 godina zatvora, zajedno sa Mladenom Naletilićem zvanim Tuta koji je osudjen na zatvorsku kaznu od 20 godina. Naletilić i Martinović osudjeni su za zločine koje je počinila paravojna jedinica Kažnjenička bojna, na čijem su čelu oni bili, u okolini Mostara.

Pogledajte još