Kraj statusa nadzirane nezavisnosti Kosova?

0

Sprovođenje Ahtisarijevog plana skoro je u potpunosti okončano i Kosovo se nalazi pred okončanjem statusa nadzirane (uslovne) nezavisnosti, a do tada se od kosovske vlade očekuje posebno da preduzme mere kojima će se trajno osigurati prava manjinskog srpskog stanovništva na Kosovu.

To su u utorak u Beču posle sastanka Upravljačke grupe za Kosovo saopštili vodeći funkcioneri austrijskog Ministarstva inostranih poslova koje je bilo domaćin skupa. Time je nagovešteno da će uskoro biti preduzeti koraci za okončanje ovog statusa i zatvaranje međunarodne civilne kancelarije.

„Okončanje nadzirane nezavisnosti Kosova sada je na vidiku“, izjavio je posle sastanka državni sekretar u Ministarstvu inostranih poslova u Beču, Volfgang Valdner, a prenosi se u saopštenju Ministarstva.

Valdner nije naveo kada bi trebalo da počne proces okončanja uslovne nezavisnosti Kosova, ali je naglasio „spremnost i volju međunarodne zajednice da okonča nadzorničku misiju čim budu za to stvorene sve pretpostavke ispunjavanjem postavljenih uslova“.

BEČ/BERLIN, 24. januara 2012. (Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.