Antidepresiv opasan po bebe i orgazam

0

Jedan od najpopularnijih antidepresiva, "prozak", može štetno uticati na razvoj bebe kad ga koristi trudnica, saopštili su stručnjaci američkog Ministarstva zdravlja.

 Jedan od najpopularnijih antidepresiva, poznat po imenu „prozak“, može štetno uticati na razvoj bebe kad ga koristi trudnica, saopštili su stručnjaci američkog Ministarstva zdravlja.

Čak i normalna doza leka može kao posledicu imati rođenje lakše i pospanije bebe od drugih  ili ih učiniti napetim, nervoznim pa i izloženim respiratornim problemima – zaključila je komisija koju je imenovao američki Nacionalni toksikološki program.

„Ovi efekti posebno su ozbiljni kad ih krvotok unese u matericu u završnim nedeljama trudnoće“ – naglašeno je u izveštaju dostupnom javnosti.

Izveštaj je, zapravo, sumaran rezultat istraživanja grupe stručnjaka koji su proučili rezultate na desetine medicinskih istraživanja o korišćenju droge, generički poznate kao FLUOXETINE.
„Uočena toksičnost može biti reverzibilna iako nisu obavljena istraživanja o mogućim drugim efektima“ – kaže se u izveštaju.

Po mišljenju istraživača, dokazi ukazuju da se toksičnost može pojaviti i u obliku skraćivanja trudnoće i smanjivanju težine novorođenčeta kako se bliži termin porođaja.

Stručnjaci su takođe uočili nekoliko izveštaja koji pokazuju da FLUOXETIN može uticati na sposobnost pacijenta da doživi orgazam u seksualnom odnosu – ženskog ali i muškog.

Pokazalo se da pomenuti antidepresivi mogu prodreti u mleko majke koja doji ali su njihovi tragovi pronađeni i u krvi novorođenčeta čija je ih je majka uzimala u trudnoći.

„FLUOXETIN je u SAD pronađen u površinskoj vodi u koju je, najverovatnije, dospeo iz urina ili fekalija osoba koje su ga koristile u terapiji a valja pomenuti da su tragovi ovog leka pronađeni i u škrgama mnogih riba“ – naglašava se u izveštaju.

Stručnjaci smatraju da odmah treba istražiti kako su se tragovi leka našli u slojevima površinske vode i upozoravaju da bi ona mogla biti dramatično opasna za trudnicu ili porodilju.

„Poremećaji raspoloženja su česti kod žena u godinama kad su sposobne za rađanje i procenjuje se da 15.6 odsto žena zadovoljavaju kriterijume da su ‘izuzetno depresivne’ u poslednja tri meseca trudnoće“ – upozorava se u izveštaju.

Istraživačima je ostalo da izvrše nova istraživanja kako bi ustanovili kako i zašto antidepresivi, kao što je FLUOXETINE, mogu stimulisati stvaranje novih ćelija mozga.
I to može na do sada nepoznat ali i dramatičan način uticati na novorođenče. 

VAŠINGTON, 12. avgust 2008. (FoNet)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.