Skup protiv Putina održan u Moskvi

Ovo ukazuje, kako navodi AP, da opozicioni pokret gubi snagu.

Protest je završen mirno ali su levičarski opozicioni vođa Sergej Udalcov i dvoje njegovih pristalica privedeni ubrzo posle završetka skupa kada su pokušali da odšetaju do obližnjeg Puškinovog trga.

Putin
, koji je bio predsednik Rusije od 2000. do 2008. godine pre nego što je postao premijer zbog ograničenja broja uzastopnih mandata, izabran je u nedelju ponovo za predsednika sa 64 odsto glasova.

Njegova odluka da se ponovo vrati na predsedničku funkciju razbesnela je opozicione aktiviste koji su se umorili od njegovog vladanja čvrstom rukom.

Posle parlamentarnih izbora u decembru, za koje je opozicija optužila vlast za manipulacije u korist Putinove partije, izbili su protesti koji su okupljali preko 100.000 ljudi.

Na današnjem manjem skupu demonstranti, opkoljen stotinama pripadika snaga bezbednosti, uzvikivali su "Mi smo moć!".

Posmatrači su uprkos brojnim kršenjima propisa ocenili da su predsednički izbori bili više fer nego oni parlamentarni u decembru i da se Putinova pobeda ne dovodi u pitanje.

Demonstranti su međutim rekli da ne priznaju rezultate izbora. "Ovo nisu bili izbori. Ovo nije predsednik", pisalo je na natpisu iznad podijuma.

Opozicioni vođa Gari Kasparov je ponovio taj stav.

"Ovo nisu bili izbori. Ovo je bila specijalna operacija jednog mangupa koji je želeo da se vrati u Kremlj", rekao je on.

U Sankt Peterburgu policija je privela oko 40 ljudi od nekoliko stotina njih koji su učestvovali u neprijavljenom protestu.

U ponedeljak, dan posle predsedničkih izbora moskovska policija je uhapsila oko 250 ljudi, uključujući Sergeja Udalcova koji se zadržao na centralnom trgu posle kraja protestnog skupa.

MOSKVA, 10. marta 2012. (Beta-AP)

Pogledajte još