U Americi puška traženija od hleba i vode!

Kompanija "Braunels" se izvinila mušterijama, jer je u "poslednja tri dana zabeležena nezapamćena potražnja za većim okvirima za poluautomatsku pušku AR-15".

U saopštenju predsednika kompanije Pita Braunela navodi se da je za 72 sata prodata trogodišnja zaliha okvira velikog kapaciteta i da zato svi "rade kao ludi kako bi odgovorili na sve porudžbine", javlja Beta.

Braunel je dodao da se iz dana u dan od dobavljača naručuju dodatne količine materijala za izradu okvira i municije.

Do prave pomame došlo je nakon što se pojavila vest da će američke vlasti ograničiti prodaju vojnog oružja i opreme, nakon žestokog pritiska javnosti da se preispita kontrola naoružanja zbog sve učestalijih tragedija.

Pušku AR-15 koristio je i ubica iz Aurore, kao i Adam Lanca koji je usmrtio dvadesetoro dece i šest odraslih u Njutaunu.

Kako piše uticajni "Hafington post", tražnja za oružjem u SAD raste iz dana u dan, a 24 časa nakon masakra u školi "Sendi Huk" prodavnice oružja u Njutaunu su imale rekordnu prodaju.

Čak su i sistemi za proveru osoba koje kupuju vatreno oružje bili blokirani, pa se na odgovor nadležnih čekalo skoro jedan sat, što je višestruko duže nego što je uobičajeno, javlja Beta.

"Pretnje oštrijom kontrolom su dramatično uticale na proizvodnju i distribuciju naoružanja. Ljubitelji oružja i entuzijasti nastavljaju da sve više kupuju automatsko oružje i okvire velikog kapaciteta, u slučaju da im se to zabrani", naveo je sajt Guns.com.

AP prenosi da su se demokrate i republikanci saglasili o tome da su neophodne izmene zakona, podršku im pruža predsednik SAD Barak Obama, ali se ističe i da sada predstoji žestoka borba s kontroverznom i izuzetno uticajnom Nacionalnom asocijacijom za oružje.

Inače, 2012. godina je bila rekordna po prodaji oružja u SAD i pre tragedije 14. decembra u Njutaunu, a FBI je imao više od 16,8 miliona zahteva za proveru lica koja žele vatreno oružje.

Pogledajte još