Odlazi Čavić

Osvajač srebrne olimpijske medalje u Pekingu i najbolji srpski plivač svih vremena, Milorad Čavić, doneo je odluku da napusti Srbiju jer ne postoje adekvatni uslovi za treniranje i postizanje vrhunskih rezultata kojima „srpski delfin“ svakako teži. Čavić će u narednom periodu trenirati u Italiji.

Pošto od obećanja političara i sportskih funkcionera nije bilo ništa, Čavić je odlučio da povuče radikalan potez i napusti Srbiju.

- Ispunio sam san i postao olimpijski vicešampion, ali to nije bilo dovoljno da treniram normalno u svojoj zemlji. Hteo sam da živim u Srbiji, ali ako želim da postižem vrhunske rezultate nemam drugog rešenja nego da odem. U Srbiji, jednostavno, samo gubim vreme – rekao je Čavić i dodao:
- Pre mesec dana sam počeo da treniram na „Tašmajdanu“, ali kada se tamo krov srušio, bio sam prinuđen da se preselim na „Banjicu“. Zahvalan sam ljudima sa jedinog bazena koji je ostao u funkciji u Beogradu što su mi izašli u susret, međutim, i tu sam imao problema. Bazen se ne greje, a tokom treninga morao sam da pazim da nekoga ne udarim jer sam koristio svoju stazu tokom termina predviđenih za građane i škole plivanja.

Srebrni na 100 metara delfin i jedini koji se na pravi način suprotstavio neprikosnovenom Majklu Felpsu, kaže da mu odlazak iz zemlje najteže pada zbog činjenice da je u Srbiji postao uzor deci.
- Žao mi je što odlazim, a naročito zbog dece koja su mi mnogo puta prilazila i govorila da hoće u bazen zbog mene. Hteo sam nešto da promenim, ipak, to očigledno ovde nije moguće. Da li prilikom treninga treba da razmišljam hoće li mi krov pasti na glavu! U šali često govorim kako će Srbija na Olimpijadi u Londonu imati samo predstavnike u leđnom plivanju jer će svi naši takmičari gledati u krov kako im ne bi pao na glavu. Sve je to zaista tragično i žalosno, a čini mi se da u dogledno neće biti promena nabolje – ogorčen je Čavić.

Predsednik Plivačkog saveza Srbije, Dušan Dimitrijević, ističe da će Čavić samo trenirati u Italiji i da ne napušta zemlju zauvek.
- On ide da trenira tamo jer ovde ne postoje uslovi za rad, ne samo za njega, već uopšte naših plivača. Kao što je svima poznato „Tašmajdan“ je zatvoren do daljeg. Dok se ne reši taj problem za beogradsko plivanje je ostala samo „Banjica“ i bazen na Vračaru. Beograd ima mali broj bazena, nedovoljno da podmiri sve vodene sportove, koji imaju značajan broj klubova i ne mogu da stanu u 24 sata u ta dva objekta. Mislim da je njegova odluka, nažalost, dobra, da tamo trenira i spreman dočeka Prvenstvo Evrope u Rijeci.
(old_image)
Kao i u svim sportovima, nephodna je pomoć države.
- Ne bih rekao da nema podrške države, naprotiv plivanje ima podršku kao nikada do sada. Nažalost, prošlo je puno godina od kada su neki objekti izgrađeni u Beogradu, da ne pričamo o unutrašnjosti. Beograd preko 35 godina nije ulagao u objekte i normalno je da su zastareli i ruinirani, pogotovo što se voda hloriše i nagriza metalnu konstrukciju. Nama je jedini spas najava ministarke sporta da će krenuti izgradnja novih objekata - istakao je Dimitrijević. 

(Blic)

Pogledajte još