Shine a light

Film "Shine a light" pokupio je i uspešno na platno preneo svu dinamiku i energiju jednog nastupa "Rolingstonsa", naslikavši sve senke i odsjaje Mika Džegera, Kita Ričardsa, Čarlija Votsa i Rona Vuda. 

U solidno popunjenoj dvorani Sava centra film je imao beogradsku premijeru. Svetska je bila u februaru, na otvaranju Berlinskog filmskog festivala, a u svetskim bioskopima našao se u aprilu ove godine. I mada su mnogi ljubitelji "Rolingstonsa" već našli način da ga vide, gledati ga u Sava centru bio je priličan doživljaj. Zbog odličnog zvuka, sitnica koje se mogu videti samo na velikom platnu i osećaja da ste deo publike teatra Bikon u Njujorku, u kom je ovaj film 2006. snimljen. "Shine a light" je i dokumentarac i koncertni film, naslovljen po pesmi "Stonsa" iz 1972. godine. Dokumentarno, u njemu su uvod (koji je namerno u crno-beloj tehnici, svetlo se pali i pozornica oboji tek kada počne koncert), slikanja priprema za snimanje i dogovora reditelja i benda, slika opuštenih i profesionalnih "Stonsa", duhovitih, ležernih, zainteresovanih, nezainteresovanih… 

Centralni deo filma čine dva koncerta, poznate i pesme koje ređe sviraju, gosti koji su na binu doneli novo usijanje - Kristina Agilera, Džek Vajt ("White Stripes"), savršeni prateći vokali, energija koja pršti, kruži, preliva se, obnavlja se … I naravno, u svemu tome - harizma protagonista i implicitan pokušaj odgovora na pitanje zbog čega su oni najdugovečniji rokenrol bend, u čemu je tajna. Film je prožet i autentičnim snimcima, delovima intervjua s početka karijere. U jednom segmentu mladi Mik Džeger kaže da oni sviraju dve godine, nisu znali da će toliko potrajati, i da li će se na muzičkoj sceni zadržati sledećih godinu dana.

Ovaj film je poseban dokument i uspešno snimljen koncert - dinamično, žustro, s puno kamera, uglova, smenjivanja fokusa, osećaja dirigenta za čitav zvuk, akcente, sve aktere događaja, bitne detalje. Skorseze je okupio tim vrhunskih snimatelja (koji su već radili s njim i koji su bili angažovani na najvećim holivudskim hitovima), a film je montirao Dejvid Tedeski, njegov saradnik i na, nedavno snimljenom, dokumentarcu o Bobu Dilanu. 

Kritičari su za "Shine a light" naveli da je reč o najintimnjijem dokumentarnom filmu ikad snimljenom o jednom rokenrol koncertu i da je čitavo delo svedočanstvo o dugovečnosti, vitalnosti i poletnosti "Rolingstonsa". Ako u to do sad niste imali priliku da se uverite uživo, na Ušću ili već negde, "Shine a light" je dobar početak za jednu fascinaciju.

Jelena Jovanović

Pogledajte još