Nova pobeda „crno-belih“ košarkaša

Košarkaši Partizana zabeležili su drugu pobedu u novoj sezoni Evrolige, pošto su u meču 3. kola bili bolji od Italijanskog Amani Džinsa sa 81:76 (15:28, 23:27, 28:12, 15:9). Meč je obilovao preokretima, a pobeda je ostavrena u spektakularnoj završnici, jer je tri minuta pre kraja gostujuća ekipa imala prednost

Obe ekipe igrale su pomalo „kampanjski“ sa serijama od 21:4 za Armani u prvoj četvrtini, do 9:0 za crno-bele nekoliko minuta pred kraj, što im je i donelo pobedu. Čak šest košarkaša Partizana ostvarili su dvocifreni učinak, a najefikasniji u našem timu bio je Novica Veličković sa 14 poena. Rašić i Lazme zabeležili su 12, a Milenko Tepić 11 poena.

Ekipi Armanija ovo je treći poraz, iz isto toliko mečeva, a 27 poena Džobija Tomasa protiv Partizana nisu im pomogla da zabeleže prvu pobedu. Uprkos porazu Milanezi zaslužuju sve pohvale, jer su u Beograd doputovali oslabljeni, a meč je nosilo samo sedam igrača. Najveća prednost koju su uspeli da zabeleže bila je u 16. minutu, a razlika je iznosila 23 poena (47:24).

Najneizvesniji momenti odvijali su se u samom finišu. Rezultat je bio (77:76) kada je Dejvid Houkins imao priliku da preokrene, ali zahvaljujući prekršaju nad Tepićem prednost Partizana tada raste na 79:76. Konačan rezultat postavio je Veličković, takođe sigurnim izvođenjem penala.

I nakon ovog meča trener Vujošević velike zasluge za uspeh pripisuje publici, koja se nije štedela ni pri -23. Najveću zamerku uputio je igračima na račun 55 primljenih poena u prvom poluvremenu:

Mi u Evroligi nemamo nikakve šanse, ako se ne borimo ekstraordinarno. Ne sme se stvarati atmosfera da je neko lak protivnik, jer mi za ovo takmičenje imamo eksperimentalnu ekipu. Moram da kažem da čarobnjaštvo nije lak zanat. Istakao bih i da retko koja publika bodri svoj tim kada gubi sa više od 20 razlike. Navijači su nas tada obavezali da se ne predamo“.

Vujošević je istakao kako je Armani u prvom poluvremenu imao izuzetno visok procenat šuta, ali da je to bilo nemoguće održati do kraja, pa su verovali u preokret.

Trener Italijana, Pjero Buki, bio je vidno nervozan nakon poraza:

Ne tražim nikakvo opravdanje i ne zanimaju me igrači koji su ostali kod kuće. Igrali smo dobro, ali nismo imali hrabrost do kraja. Ključan je bio trenutak pri rezultatz 73:73 i mogli smo da izvučemo više. Izgubljene lopte su nas koštale poraza“.

(old_image)Kapiten Partizana, Pera Božić, uprkos pobedi, svestan je da se u igri mora menjati mnogo stvari da bi se izvukao maksimum u narednim mečevima:

Sada je najvažnije da smo pobedili, a ono što nas je najviše koštalo bio je loš napad zone u prvom poluvremenu. Armani je bio rasterećen, a zbog naše loše odbrane oni su imali fenomenalan šut. Publiku bih, kao i uvek pohvalio, i verujem da je do preokreta došlo najviše zahvaljujući njima“.

Nakon utakmice trener Vujošević je saopštio informaciju koja može da napravi problem pred dolazeća gostovanja njegovog tima:

Iz stana našeg fizioterapeuta ukradeni su svi pasoši naših igrača sa važećim vizama. Zato apelujem da ukoliko među ljubaznim lopovima ima navijača Partizana, što ne bih voleo, da vrate pasoše, jer to nikome ne može da posluži“.

Partizan je u dosadašnja tri kola izgubio na gostovanju u Istambulu od Efesa, a trujumfovao protiv Reala i Armanija kod kuće. Armani je do sada gubio od CSKA, Efesa i našeg predstavnika. U narednom kolu Partizan gostuje Panionisu, a kolo nakon toga će ugostiti CSKA.

Katarina Stojković 
6.11.2008.

Pogledajte još