Za zdraviji san

Ako imate problema sa snom, nije loše uspostaviti neka pravila u ishrani i ritam u dnevnim aktivnostima, kao i vreme za opuštanje i meditaciju. Čak i ako ste najzdraviji, mozak posle burnog dana i mnogih briga i aktivnosti ne može uvek na brzinu da se "prešaltuje u ler" i da lako i zdravo zaspite. 

Treba znati da je, prema istraživanjima naučnika  - čovek  najbudniji od 19 do 21 sat, a najpospaniji oko dva do tri nakon ponoći i ujutro od šest do sedam sati. Dobra budnost je i dva sata nakon jutarnjeg buđenja, pa do oko 14 sati, da bi nam se nakon 15 sati opet prispavalo. 

Stari ljudi će nam reći - "e, kad se dobro naradiš, na polju ili u fabrici, videćeš kako ćeš da zaspiš i ne treba ti ni psihijatar ni lekovi..." Naravno, ima u tome istine iako su način života i okolnosti drugačije. Fizička aktivnost je zaista važna. Ne samo zato što će umorno telo lakše zaspati čak i kad je um opterećen, već i zato što se fizičkom aktivnošću, između ostalog, izbacuje negativna energija. A sa manje negativnih misli lakše je umiriti mozak i srce, i odmoriti telo u zdravom snu.

Takođe, to svi znamo, nije lako zaspati gladan, ali je još teže zaspati sa pretrpanim stomakom. Zato, nađite meru. Obilni obroci, poseno masni, veliki su neprijatelj sna, kao i gladovanje. Mnogi ljudi, kad su na dijeti, ne jedu posle 18 sati, što nije preporučljivo ako patite od nesanice

Preporučljivo je lakši obrok pojesti najkasnije dva sata pre odlaska u krevet. Uveče je dobro izbegavati kofein, alkohol, jako začinjenu (ljutu ili slanu) hranu i čokoladu

Dakle -  vežbajte, bićete pozitivniji, uveče malo umerenije jedite, ali ne morate leći u krevet gladni. I - bićete vitkiji i odmorniji.

J.K.  

Pogledajte još