Tom Hidleston: Omiljeni zlikovac Loki iz "Osvetnika"

Potrebna je izvesna doza petlje i inteligencije da bi se neko prihvatio uloge zlikovca koji se suprostavlja čitavom timu Marvelovih superheroja okupljenih pod imenom "Osvetnici" (The Avengers). Loki je neko ko je to učinio, a talentovani britanski glumac i Nadlanu.com favorit - Tom Hidleston je svakako jedan od retkih glumaca koji je ovog negativca pretvorio u miljenika mnogih.

- Ironično je da kada sam završio školu glume konstantno sam igrao veoma fine momke u sportskim sakoima koji se muče da osvoje devojke i obično sam jahao konje. Stalno sam zvao svog agenta sa pitanjem: "Da li postoji neka uloga za mene koja će biti malo više na ivici, malo mračnija?" - kaže Tom koji u filmu Džosa Vedona "Osvetnici" Lokiju daje posebnu dimenziju ogorčenog antiheroja koji se suprostavlja i rođenom bratu Toru.

(old_image)

Interesantno je da je Kenet Brana lično izabrao Toma za ulogu Lokija u filmu "Tor" koji je režirao prošle godine. Možda je Loki tj. Tom ovim filmom dobio više fanova, nego pozitivni superheroj Tor.

- Loki zaista jeste prvi junak koga sam igrao a da je ovoliko mračan i kompleksan. Zar ne kažu da đavo ima sve najbolje stvari? U "Toru" sam se trudio da Lokija ne predstavim kao tek nekog lošeg tipa, već kao neshvaćenog antiheroja. Džos Vedon je bio veoma fin i prihvatio je da moj pristup Lokiju prenesemo i na njegov film. Želeo je da se držimo onoga što smo napravili, a to je njegova kompleksnost. Zlo u Lokiju je motivisano činjenicom da je oštećen i da traži svoje mesto u univerzumu, mada u ovom filmu je mnogo više zao i znatno moćniji - kaže Tom koga smo prošle godine gledali u sasvim drugačijoj ulozi u Spilbergovom filmu "Ratni konj" (War Horse).

Ali, ko je zapravo Loki?

Tom Hidleston: Loki ni spolja ni iznutra nije više oštećeni princ. Mnogo je prisebniji. Čak mu je i kostim znatno teži, mnogo više grub i divlji. On je takođe i bog, tako da je mnogo moćniji nego ijedan čovek. Lokija smatram promenljivom snagom inteligencije i misterioznosti. U stripovima ima moć kontrole ume i samo-dupliranja, tako da sve aspekte Marvelovog univerzuma prilagođava sebi. Na kraju krajevi, potrebni su brilijantni naučnici Toni Stark i Brus Bener, super-vojnik Kapetan Amerika, najbolji strelac na svetu Oko sokolovo i ruska špijunka Crna udovica da Loki bude savladan.

(old_image)

"Osvetnici", osim što su sjajna akcija i film uzbudljive radnje, imaju i taj poseban duh koji često nedostaje filmovima o superherojima. Koliko je bilo prostora za komediju u ovom filmu?

Tom Hidleston: Apsolutno. Mislim da je to upravo jedna od stvari u kojima je Marvel tako dobar. Komedije ima u svakom njihovom filmu. Mislim da ljudi verovatno nisu očekivali komične momente u "Toru", ali bilo ih je. Džos ima odlično uho za moćne rečenice. On stvori tenziju i onda je poremeti dobrom forom. To je ono što te podseti da gledaš film nastao po stripu i da ne treba da ga shvataš previše ozbiljno. Takvi filmovi treba da budu zabavni.

Loki je definitivno jedan od omiljenih filmskih zlikovaca svih fanova filmova o superherojima. Da li i Tom očekuje da njegov Loki dobije nezvaničnu titulu najcool zlikovca?

- Nadam se. Veoma sam zahvalan producentu Kevinu Figu koji mi dao priliku u ova dva filma. Najbolja stvar kod Lokija je što je tako dubok i kompleksan karakter. Postoji više različitih smerova u kojim biste mogli da ga vidite. Voleo bih da vidim Lokijevo iskupljenje i dokaz da u njemu u dalje postoji dobrota. Možda jednog dana bude deo ekipe.

Toma Hidlestona tek očekuju velike uloge. Imamo puno vere u njega. Osim drugog dela filma "Tor", Tom će igrati Henrija V u istoimenom TV filmu, a čeka ga i film "Black Wings Has My Angel" u režiji Alfonsa Pinjede Uloa.

Bioskop Beograd vam daje informaciju gde možete u Beogradu da pogledate sjajan film "Osvetnici".

Pogledajte još