Najmanji mamut živeo na Kritu

0

Najmanji mamut ikad identifikovan živeo je na Kritu pre više stotina hiljada godina i bio je visok 1,13 metara, a težak oko 310 kilograma, pokazuje studija objavljena u sredu.

Ako bi trebalo da ga rekonstruišete, rekla bih vam da napravite nešto kao bebu slona, ali zdepastijeg, sa debljim nogama i u odraslom dobu sa savijenim kljovama“, rekla je za agenciju Frans pres Viktorija Heridž, paleontolog u Prirodnjačkom muzeju u Londonu i jedan od autora studije.

Najbliža slika bila bi beba azijskog slona ali sa savijenim kljovama“, rekla je ona i navela da je životnja, koja je davno izumrla, bila “verovatno vrlo slatka“.

Fenomen ostrvskg patuljastog rasta je dobro poznat biolozima. Verovatno da bi stekli otpornost na pritisak ograničenog prostora, ograničenih resursa i većeg broja predatora, vrste velikih mamala koje su živele na ostrvima, tokom evolucije su se smanjivale. I suprotno, mali mamali imali su tendenciju da se povećavaju s vremenom.

Primeri praisotirjsih patuljastih slonova (paleoloksodon) su takodje dobro poznati na mediteranskim ostrvima, kao što je Sicijilja ili Malta.

Fosil, koji su našli britanski naučnici na severu Krita 1907, takodje je dugo pripisivan porodici slonova.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.