Svet morskih plodova

Šetajući pomalo depresivnim delom grada, ispod Brankovog mosta, verovatno ne slutite kakvo se bogatstvo krije u ulici Braće Krsmanović na broju 3. Kada ugledate masivna drvena vrata na kojima piše “Oktopus” znajte, na pravom ste mestu. Iza tih vrata šarmiraće vas ambijent koji odiše duhom davno prošlih vremena.

Na sredini prvog dela lokala, nalazi se klavir sa svećama, a slika starice, koja s mukom nosi snop šiblja na umornim leđima, i slika pevca, koji ponosno stoji, krase zidove i dela su akademskih slikara koji su želeli da daju svoj doprinos izgledu ovog nesvakidašnjeg mesta. Slavko Radivojević oslikao je zidove “Oktopusa”. Njegov potpis krasi i sliku koja predstavlja unutrašnjost i koju je on načinio iskoristivši restoran kao atelje.

Ovo je prvenstveno riblji restoran i nudi širok izbor ribe, školjki i rakova, ali i oni koji vole biftek ili piletinu mogu biti spokojni, jer je i to u ponudi. Objasnili su nam da ribu spremaju na nekoliko načina: na žaru, lešo, u soli i u belom vinu.

Konkretno upoznavanje sa svetom plodova mora započeli smo ribljom paštetom "Oktopus". Pravi se od raznih vrsta ribe, od čega zavisi i cena, koja se kreće od 300 dinara pa naviše. Nastavili smo sa francusko-mediteranskim bujabezom – toplim predjelom koje morate da probate! Nalik je čorbici, sa mešanim škojkama, gamborima, škampima i filetima ribe. Ukus je neopisivo dobar. Usledila je hobotnica na žaru servirana na rukoli uz pire od brokolija. Izgled će vas podsetiti na podvodne avanture Žila Verna. Nemojte se pokolebati ukoliko vas preplaše njeni pipci, već se prepustite ukusu pravog kvalitetnog mesa. Cena ovog predjela je 900 dinara.

Centralno mesto u obroku zauzeli su brancini na žaru sa prelivom od kozica i pireom od brokolija. Začinjeno taman koliko treba, punog ukusa koji vas svakim zalogajem oduševljava sve više, dok se pitate kako je moguće da do sada niste otkrili nešto ovako dobro. Uz sve to naravno odlično pristaje belo vino. Vina ima preko 200 vrsta, i cena im je od 1.000 pa do 50.000 dinara. Na kraju smo uživali u poslastici tiramisu.

Ako se setno sećate toplih letnjih dana sa mirisom mora, ublažite svoju nostalgiju izvrsnim morskim specijalitetima restorana “Oktopus”. Ovo je mesto u kome možete večerati za 2.000, ali isto tako i 20.000. Odnos cena i kvaliteta, uz ljubazno osoblje, čini ovaj restoran mestom koje prosto morate da podsetite.

Tekst: Marija Milenković
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još