Umrla Mirijam Makeba

RIM, 10. novembra 2008. (Beta) - Južnoafrička pevačica Mirijam Makeba, poznata i kao "Mama Afrika", svetski simbol borbe protiv aparthejda, umrla je u ponedeljak u 77. godini, nakon koncerta na jugu Italije. Privatna klinika Pineta grande u Kastel Volturnu saopštila je da je pevačica umrla pre nego što je dovezena u tu bolnicu, a italijanska agencija ANSA navodi da je Mirijam Makeba doživela srčani udar posle koncerta u čast italijanskog novinara Roberta Saviana kome preti napuljska mafija.

Mirijam Makeba bila je poznata kao "Mama Afrika" i "kraljica africke muzike". Južnoafričku Republiku napustila je 1959. godine, kada je krenula na turneju po SAD. Godinu dana kasnije, pokušala je da se vrati u rodnu zemlju kako bi prisustvovala sahrani svoje majke, ali joj to nije dozvoljeno. U izgnanstvu je živela 31 godinu - u SAD, Francuskoj, Gvineji i Belgiji. U Johannesburg se vratila 1990, kada su mnogi proterani stanovnici Južnoafričke Republike nakon reformi dobili priliku da se vrate u zemlju.

Do 1989, južnoafrički državni radio i televizija nisu emitovali njenu muziku. U SAD, Stiv Alen pomogao joj je da napravi uspešnu karijeru, a pevac Hari Belafonte često ju je pratio na nastupima. Godine 1987. pevala je sa Polom Sajmonom na njegovoj turneji. Najpoznatija po hitu "Pata Pata", Mirijam Makeba dobila je 1966. Gremi za album "An Evening with Belafonte and Makeba" koji je snimila sa Harijem Belafonteom.

 

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.