Le Pen: U Francuskoj ima mnogo obojenih igrača

PARIZ, 26. juna 2006. (Beta-Rojters) - Lider ekstremno desničarskog Nacionalnog fronta Žan-Mari Le Pen rekao je danas da Francuzi imaju problema da se identifikuju sa svojom reprezentacijom, jer u njoj ima mnogo "obojenih igrača".
On je ocenio i da bi golman Fabijan Bartez trebalo da bude izbačen iz reprezentacije zato što ne peva himnu.
"Osećamo da se Francuzi ne prepoznaju sasvim u ovom timu", rekao je Le Pen, koji je izazvao pravi šok u Evropi 2002. godine, kada je uspeo da pobedi kandidata levice i uđe u drugi krug izbora za predsednika Francuske.
"Možda je selektor preterao u proporciji obojenih igrača, možda je trebalo da bude pažljiviji u tom pogledu i možda se zaneo u ideologiji", rekao je Le Pen.
Ekstremni desničar najavio je novu kandidaturu za izbore 2007. godine, a u drugom krugu izbora 2002. lako ga je pobedio sadašnji predsednik Žak Širak.
Le Pen je dospeo i na naslovne strane pred Mundijal 1998. godine, kada je tadašnju generaciju nazvao "veštačkom". Ekipa je tada postala prvak sveta.
On je sada rekao da se nada da će reprezentacija osvojiti Svetsko prvenstvo u Nemačkoj, ali je istakao da u nacionalnom timu ne bi trebalo da igraju oni koji ne pevaju himnu.
"Danas imamo samo jednog igrača koji ne peva Marseljezu, a to je (golman Fabijan) Bartez. Ostali pevaju. Gospodin Bartez je Francuz, a ne peva himnu. Potpuno sam šokiran time", rekao je Le Pen.

Pogledajte još