Joga u 93. godini

Ona ustaje pre zore svakog jutra i drži časove joge. Gipkija je od većine svojih učenika. Ona ima 93 godine.

Tao Poršon Linč učiteljica joge iz Njujorka ušla je u Ginisovoj knjigu rekorda kao zvanično najstarija instruktorka. Ona vežba jogu već 70 godina. Voli da pleše - valcer, sambu, ča-ča, fokstrot. "Plesati tango je kao piti šampanjac", otkriva svoj omiljeni ples.

Nekadašnja glumica i manekenka počela je da se bavi jogom u Indiji kao sasvim mlada. Posle holivudske karijere, radila je za kompaniju Junitel na osnivanju TV stanica u Indiji.

Jogu nije zaspotavljala. "Vežbam pre spavanja, a potom sa mojim učenicima svakog jutra. Ležem oko ponoći, a ustajem u 5", kaže 93-godišnjakinja kojoj su pre 12 godina oba kuka zamenjena veštačkim.

Doktori su joj rekli da više neće moći da radi vežbe kao do tada, ali je dokazala da nisu u pravu. "Tvrdoglava sam. Kad kažu da je nešto nemoguće, moram da dokažem da jeste moguće. Samo se treba u potpunosti posvetiti cilju", kaže Tao Poršon Linč.

Najveća radost je, dodaje, kada nekome ko sam veruje da nešto ne može da postigne, pokažeš da je u stanju.

Tao redovno organizuje i putovanja za učenike u Indiju. "Toliko toga o jogi ima da se nauči a osećam da nemam dovoljno vremena da sve to stignem", kaže ona.

Pogledajte još