NEZAMENLJIVA U NEZI KOŽE: Aloje vera - biljka lekovitog i ulepšavajućeg dejstva

Aloje vera, poreklom sa Barbadosa, vrlo je dragocena biljka sa jakim lekovitim, ali i ulepšavajućim dejstvom za onoga ko je koristi.

Koje su to prednosti korišćenja ove biljke?

1. Minerali

Sok aloja vere dostupan je u mnogim apotekama i drogerijama, a snabdeva naš organizam mnogim neophodnim mineralima za njegovo funkcionisanje. Sadrži magnezijum koji je bitan za normalno funkcionisanje imunog sistema kao i psihofizičku izdržljivost, zatim cink koji ima sličnu ulogu, kalcijum za kosti; gvožđe, kalijum, mangan, bakar...

2. Antibakterijsko dejstvo

Aloja vera ima sjajno antibakterijsko dejstvo i njenom redovnom konzumacijom čisti se usna duplja, želudac i creva, takođe se čisti i ceo organizam od nakupljenih štetnih materija i otrova.

3. Ublažavanje ožiljaka

Da li ste u pubertetu imali lice puno akni koje su ostavile trag, a ne biste da potrošite ogroman novac na hirurške intervencije? Ili jednostavno imate ožiljke na nekom drugom mestu čiju vidljivost želite smanjiti? Ne brinite, možete uštedeti i umesto estetskih operacija svoje ožiljke ublažiti, a one manje i potpuno sanirati, svakodnevnim nanošenjem aloja vera gela na kritično mesto. Takođe, aloja vera ubrzava zarastanje rana.

4. Hidratacija

Poznato je da aloja vera ima izuzetna hidratantna svojstva. Ako vam lice izgleda isušeno, "spalo" posle nedovoljne količine sna ili jednostavno imate suvu kožu - nanosite gel ove biljke i vaš izgled će se znatno popraviti, a i koža će biti zdravija. Takođe, ovaj gel ima isto korisno dejstvo na kožu celog tela.

5. Otklanja crvenilo i ekcem

Pored brojnih prednosti za naše zdravlje i lepotu, aloja vera takođe vrlo uspešno ublažava a redovnih korišćenjem i potpuno otklanja crvenilo u vidu rozacee, ekcem, dermatitis i slične kožne probeme.

Ono što je još zanimljivo jeste da ovu biljku možete uzgajati i sami kod kuće, a njen životni vek je do čak 12 godina.

Izvor: Super žena
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još