Zagađenje i genetske promena kod beba

Jedno istraživanje novorođenčadi u Njujorku pokazalo je da prenatalno izlaganje beba zagađivačima može biti u neposrednoj vezi sa genetskim promenama kod još nerođenih beba pa i sa velikim rizikom oboljevanja od raka - tvrde naučnci.

Istraživanja koja su obavljena na Univerzitetu "Kolumbija" pratila su zdravstveno stanje 60 novorođenčadi i njihovih majki-nepušača u sirotinjskim delovima Njujorka, posebno u Harlemu i Bronksu.

Njihovo izlaganje zagađivačima koji su rezultat sagorevanja fosilnih goriva, posebno iz vozila, mereno je posebnim meračima zagađenja koje su žene nosile u poslednja tri meseca trudnoće.

"Kad su se bebe rodile, merene su genetske promene. Istraživači su ustanovili za 50 odsto povećanje nivoa trajnih genetskih promena u beba koje su bile izlagane većem uticaju zagađivača" - naglasila je dr. Frederika Perera, direktor Istraživačkog centra Univerziteta "Kolumbija" i šef istraživačkog tima.

"Mi već znamo da zagađivači vazduha značajno smanjuju rast fetusa, ali smo prvi put dobili dokaze da zagađivači mogu da izazovu promene hromozoma u materici" naglasila je ona.

Po njenom mišljenju, vrsta genetskih promena koje su zabeležene mogu se povezati i sa istraživanjima koja ukazuju na povećan rizik od oboljevanja od raka.

"Mi ne možemo precizno da predvidimo povećanje rizika od raka" - naglasila je dr. Perera, pa je zatražila da vlada preduzme korake za zaštitu dece.

Studija objavljena u stručnom časopisu "Epidemiologija raka, biomarkera i prevencije" samo je deo šireg višegodišnjeg istraživačkog projekta započetog 1998. godine čiji je zadatak da ispita uticaj zagađivača vazduha, pesticida i pušenja na trudnice i njihov plod.

Biolog Džejms Kvin sa Univerziteta "MekMaster" u Ontariju, u Kanadi, koji je i jedan od autora ranije studije koja se bavila uticajem zagađivača na genetske mutacije kod miševa, ističe da "studija sa "Kolumbije" zaslužuje pažnju".

"Ova studija priključila se listi sve brojnijih istraživanja koja pokazuju da zagađivanje koje stvara sam čovek predstavlja veliki rizik i nosi genetske promene koje mogu uticati na buduće generacije" - upozorio je Kvin.

Iako naučnici još uvek ne mogu doneti čvrste zaključke i ostavljaju mogućnost da i drugi zagađivači utiču na genetske promene, Kvin ukazuje da su ovi faktori  "sasvim izvesno uzroci genetskih promena ali su neophodna dalja istraživanja i eksperimenti".

"Činjenica da i samo udisanje zagađenog vazduha kod trudnice može izazvati promene na hromozomima njenog još nerođenog deteta moraju biti razlog za zabrinutost" - zaključio je genetičar Kristofer Somers sa Univerziteta "Ridžajna" u kanadskoj provinciji Saskačevan.

(FoNet)
NJUJORK , 13. novembar 2008.

Pogledajte još